fbpx

Työviikkoni Sairaala Novan psykiatrialla

Kertomus työviikostani,

Terveiset Sairaala Novan psykiatrialta! Työskentelen psykiatriaan erikoistuvana lääkärinä nyt somatopsykiatrian ja syömishäiriöiden hoitomalleissa. Edeltävän 2,5 vuoden aikana olen nähnyt monia osastoja toiveideni mukaan ja työskennellyt myös aiemmin avohoidossa. Päivystyksiä on ollut noin kerran kuussa. Nykyisessä työpisteessä tapaan viikoittain potilaita molemmista hoitomalleista. Somatopsykiatrian työtehtävissä tapaan potilaita myös somatiikan osastoilla. Tässä työssä voin yhdistää aiempaa työkokemustani mm. työterveyshuollosta ja fysiatrialta.

Yleensä maanantaisin minulla on vastaanotto- ja puhelinaikoja potilaille. Tiistaisin minulla on aamusta potilastyötä ja sitten syömishäiriöiden hoitomallin tiimi, jossa yhdessä käsittelemme potilaita moniammatillisesti erikoislääkärin johdolla. Olen aloittanut työt neuromodulaatiohoitojen parissa aiemmin TMS-hoidon osalta ja nyt myös ECT-työryhmässä. Joulun alusviikolla tiistaina osallistuin ECT-työryhmän palaveriin, jossa käsittelimme lähetteitä ja ECT-hoitojen toteutukseen liittyviä asioita erikoislääkärin ohjauksessa. Päivä jatkui erikoistuvien koulutuksella.

Keskiviikkoaamuisin on psykiatrian avohoidon lääkäreiden yhteinen meeting. Silloin käydään läpi ajankohtaisia asioita, ja kollegoilta on mahdollista kysyä kliinisesti askarruttavia asioita. Tämän jälkeen minulla on vastaanottoa ja sitten somatopsykiatrian työryhmän yhteinen tiimiaika hoidon suunnitteluun ja potilasasioiden käsittelyyn moniammatillisesti. Työryhmässä on aina ylilääkäri paikalla, ja ylilääkäri Tuula Pesonen ohjaa erikoistuvaa tiimin aikana ja erillisen, viikoittaisen ohjaustunnin aikana. Tuulalla on vuosien kokemus yleissairaalapsykiatrialta ja syömishäiriöistä. Lisäksi Tuula on ansioitunut mm. tutkimuksen ja oppikirjojen kirjoittamiseen saralla. On mahtava tilaisuus saada työskennellä Tuulan ohjauksessa. Tiimin jälkeen käymme kollegoiden kanssa yhdessä syömässä ja sitten hoidan kirjallisia potilasasioita ennen ryhmätyönohjausta.

Torstaisin minulla on pääsääntöisesti vastaanottoja ja puhelinaikoja. Perjantaisin teen myös potilastyötä ja iltapäivisin on neuromodulaatiohoidoista TMS-työryhmän palaveri, jossa käsittelemme saapuneet lähetteet ja suunnittelemme potilaiden TMS-hoitojen toteutusta. Myös TMS-tiimissä erikoislääkäri ohjaa erikoistuvaa.

Kokonaisuudessaan koen työn psykiatrialla olevan hyvin monipuolista. Pidän tärkeänä osasto- ja avohoidon yhteistyötä, ja työskentely molemmissa tahoissa on siten tärkeää. Koulutukset toteutuvat professorin ja kliinisen opettajan ohjauksessa. Koulutuksesta olen saanut paljon apua käytännön työhön, ja toteutus on ollut toimiva. Myös talon ulkopuolisiin koulutuksiin on ollut mahdollista osallistua. Kaikilla on oma erikoistumissuunnitelmansa ja toiveita sijoitusten suhteen on kuunneltu. Halutessaan erikoistuva voi tehdä myös tutkimustyötä, mutta tähän ei ketään painosteta. Työmahdollisuudet ovat laajat ja erikoistuvien toiveita kuunnellaan Novan psykiatrialla. Työvoimapula meillä on jatkuva, joten siksi olisi mahtava saada juuri sinut mukaan työskentelemään kanssamme. Mielenterveyden häiriöt ovat lisääntyneet viime vuosina ja nopeasti COVID-19-pandemian myötä. Siksi kaikilla erikoisaloilla psykiatrian osaaminen on entistäkin tärkeämpää.

Tervetuloa Novaan psykiatrialle!

Inari Burton, LT
Psykiatriaan erikoistuva lääkäri

YEKin tk-palvelujen suorittaminen Oulaisissa

Olen Ulrika Sieppi, 25-vuotias Oulun yliopistosta keväällä 2022 valmistunut lääkäri. Olen asunut lähes koko elämäni Oulussa, jossa suurin osa ystävistäni ja perheestäni asuu. Vapaa-ajalla urheilen paljon mm. salibandyn, jääkiekon, padelin ja kuntosalin parissa. Järkkäilen myös monenlaisia aktiviteetteja ja reissuja.

Aloitin juuri erikoistumiseen liittyen sairaalapalvelujen kerryttämisen kirurgialla Oulaskankaan sairaalassa ja todennäköisesti tulevaisuudessa minusta tulee ortopedi. Pari vuotta sitten sain MediAvun kautta sovittua työt 5. vuoden kandiksi Oulaisten terveyskeskukseen. Oulainen osoittautui sen verran mukavaksi paikaksi, että jatkoin sitten töitä koulun ohella viimeisenä opiskeluvuotena ja valmistumisen jälkeen tein 9 kk YEKiin liittyvät tk-palvelut myös sinne.

Monipuolista lääkärintyötä hyvässä ohjauksessa

Oulaisten terkkari oli sopivan kokoinen paikka aloittaa. Meitä oli 5–8 lääkäriä töissä, joista YEKiläisten tukena oli useampi kokenut terveyskeskuslääkäri. Oulaisten tk:ssa pääsi tekemään monipuolisesti eri töitä. Vastaanoton lisäksi sai päivystää, olla osastolla, neuvolassa, koululääkärinä sekä kotisairaanhoidon, vanhainkotien ja muiden asumispalveluyksiköiden lääkärinä. Kaikkiin tehtäviin sai oman perehdytyksen, joten ei tarvinut stressata etukäteen mitä missäkin piti tehdä. Lisäksi tk:ssa pystyi matalalla kynnyksellä kysymään kollegoilta ja usein myös kokeneet hoitajat osasivat vastata kysymyksiin.

Terveyskeskuksessa oli oma konsulttilääkäri, jolla ei ollut omia potilaita vaan hoitajat ja muut lääkärit pystyivät milloin tahansa kysymään häneltä. Hoitajista osa piti omaa erikoisvastaanottoa ja mm. diabetes-, keuhko-, sydän-, depressio-, syöpä- ja päivystävän sairaanhoitajan vastaanotot löytyivät talosta.

Oulaskankaan sairaalan läheisyydestä on etua

Oulaisten tk oli myös siksi hyvä ja opettavainen paikka koska se on Oulaskankaan sairaalan vieressä ja sairaalan puolelta sai kattavasti laboratoriokokeita ja kuvantamistutkimuksia, joiden avulla sai itse hoitaa potilaat alusta loppuun tai ainakin hyvin pitkälle. Sairaalan puolelta sai RTG:t, tietokonekuvaukset, ultraäänet ja MRI-rekka kävi säännöllisesti. Lisäksi sairaalasta pystyi konsultoimaan mm. kirurgia, sisätautilääkäriä, lastenlääkäriä, gynekologia, korvalääkäriä ja urologia.

Hyvää terkkarissa oli myös se, että työaikaan pystyi itse vaikuttamaan, tarvittaessa sai vapaata, YEKiin liittyviä koulutuksia sai järjestymään hyvin ja pystyin osan palveluista tekemään 4-päiväisenä pidennetyllä työajalla. Iso plussa oli myös, että vieressä olevassa Oulaskankaan sairaalassa pystyi tekemään iltaisin YLE-päivystyksiä joista sai mukavasti lisäkokemusta ja tienestiä.

Oulaisten terveyskeskus on hyvä paikka oppia

Nuoren lääkärin kannattaa valita Oulaisten terveyskeskus koska sieltä saa monipuolisen kokemuksen tk-lääkärin työstä. Paljon pääsee tekemään itse, mutta apua ja tukea saa matalalla kynnyksellä. Työilmapiiri on mukava ja kannustava, nuoriin lääkäreihin suhtaudutaan hyvin ja reilusti eikä mahdottomia odotuksia heitetä heidän hartioille.

Ulrika Sieppi, Oulaisissa YEKin tk-palvelut suorittanut nuori lääkäri

Kokemuksia Kannuksen terkasta

Morjens! Olen Mikko, 29 v kaveri Nivalasta. Opiskelin Oulun lääkiksessä ja valmistuin keväällä -21. Valmistumisen jälkeen aloitin heti tekemään YEK-palveluita Lestijokilaaksojen terveyskeskuksissa (Kannus, Toholampi ja Lestijärvi). Aloitin yleislääketieteeseen erikoistumisen -22. Tällä hetkellä asun Ylivieskassa 40 km päässä Toholammista ja Kannuksesta yhdessä kihlattuni, pienen tyttövauvan ja Fanni-koiran kanssa. Koko ikäni olen pelannut jalkapalloa, mutta nyt pelaaminen on ollut tauolla. Lisäksi tykkään lukea ja pelata pleikkarilla.

Lääkärinä Kannuksessa

Tällä hetkellä kuljen näiden kolmen eri terveyskeskusten välillä. Pidän kaikissa paikoissa normaalia vastaanottoa ja lisäksi äitiys- ja lastenneuvolaa sekä koulu- ja opiskeluterveydenhuoltoa. Kaikkien näiden kolmen kunnan yhteinen päivystys toimii Kannuksessa ja Kannuksessa on myös vuodeosasto. Työnkuvani on siis hyvin monipuolinen ja pääsen hoitamaan ihmisiä hyvin erilaisissa elämän vaiheissa. Ihmisten tulosyyt lääkärille vaihtelevat paljon.

Lestijokilaaksoon päädyin työskentelemään lähinnä siksi, että puolisoni sai töitä Ylivieskasta ja muutimme sinne. Itse en halunnut työskennellä Ylivieskassa tai Nivalassa, koska siellä on niin paljon ystäviä ja sukulaisia. Kannuksessa oli työskennellyt muutama opiskelukaveri ja heiltä olin kuullut positiivista palautetta, joten Kannus tuntui sopivalta paikalta.

Kannuksessa pääsee todella monipuolisesti tutustumaan terveyskeskustyöhön. Röntgen ja laboratoriopalvelut ovat helposti saatavissa ja lisäksi vastaanotolla on ultraäänilaite käytettävissä potilaiden tutkimiseen.

Mukavassa työporukassa lääkäri saa hyvin tukea

Työyhteisö meillä on todella positiivinen ja ammattitaitoinen. Kokeneet hoitajat ja terveydenhoitajat ovat todella suuri apu etenkin nuorelle uraa aloittelevalle lääkärille.

Työyhteisö Kannuksessa on hyvin tiivis ja tätä kuvastaa hyvin se, että lääkäreiden Whatsapp-ryhmässä on edelleen aktiivisina jäseninä lääkäreitä, jotka ovat useampi vuosi sitten siirtyneet sairaalaan töihin suppeammille erikoisaloille.

Talon omana lääkärinä saa ohjausta ja koulutusta

Ohjaustunnit on pyritty järjestämään viikoittain. Nyt syksyllä pitkään seniorina toiminut EL siirtyi eläkkeelle ja uusi erikoislääkäri on aloittamassa hänen tilallaan. YEK-palveluita suorittavalla on oikeus ohjaukseen, joten nyt siirtymävaiheessa ohjaus tapahtuu Perhojokilaakson ohjaavan lääkärin kanssa. Ohjaustunnit on pyritty järjestämään torstaisin ennen Soiten yhteistä viikoittaista koulutusta, jossa eri alojen erikoislääkärit pitävät luentoja ja lisäksi YEKkiläiset ja erikoistuvat pitävät esityksiä. Koulutuksiin osallistumiseen suhtaudutaan hyvin myönteisesti ja koulutuksiin on hyvin päässyt osallistumaan.

Työnkuvaan ja työaikoihin pystyy hyvin vaikuttamaan. Osa lääkäreistä tekee osan päivistä etätyötä ja lisäksi osa tekee neljänä päivänä pidemmän päivän, joten sen jälkeen pystyvät pitämään kolmen päivän vapaat. Lisäksi halutessaan pystyy tekemään neuvolaa ja kouluterveydenhuoltoa.

Kannuksessa on käytössä LifeCare-potilastietojärjestelmä, joka on myös käytössä Kokkolan keskussairaalassa. Tämä helpottaa huomattavasti ESH:n ja PTH:n yhteistoimintaa, koska kaikki tekstit ovat molemmille tahoille näkyvissä.

Mikäli haluaa monipuolisen työnkuvan ja mahdollisuuden vaikuttaa omaan työhön on Kannus todella hyvä valinta.

Lisäksi logistisesti Kannus sijaitsee Oulun ja Kokkolan välisen junaradan varrella, joten kulkeminen on helppoa. Ohjaukseen ja perehdytykseen on pyritty Kannuksessa panostamaan. Yksin vaikeiden potilaiden kanssa ei tarvitse jäädä vaan aina löytyy joku, jolta kysyä. Itsekin olen yrittänyt jatkaa tätä kollegiaalista perinnettä ja aina päivän päätteeksi olen käynyt nuorempien kollegoiden huoneet läpi ja tarvittaessa ollaan käyty potilastapauksia läpi, jotka kuluneelta päivältä ovat jääneet askarruttamaan.

Toivotan lääkärit tervetulleiksi työkaveriksi Kannukseen!

Mikko Alahautala
Soitessa Yleislääketieteeseen erikoistuva lääkäri

Aurora Keskinen erikoistuu yleislääketieteeseen Malmin terveysasemalla

Aurora Keskinen, 30, saa seniorituen lisäksi vertaistukea samassa vaiheessa uraa olevilta kollegoilta.
Koulutus: lääketieteen lisensiaatti, erikoistuu yleislääketieteeseen
Tehtävä: terveyskeskuslääkäri
Parasta töissä: monipuolisuus, vaihtelevuus, pitkäaikaiset potilassuhteet

Erikoistuva lääkäri ei jää yksin

Tykkään yleislääketieteestä, sillä siinä pääsee näkemään ihmiselämän koko kirjon. Erikoistuvana lääkärinä arvostan vankkaa tukea, jota saan kokeneemmilta kollegoilta.

Valmistuin lääkäriksi Helsingin yliopistosta vuonna 2018. Lähdin suorittamaan erikoislääkärikoulutukseen kuuluvaa yhdeksän kuukauden terveyskeskusjaksoa Malmin terveysasemalle ja sillä reissulla olen edelleen. Olen viihtynyt hyvin.

Työni terveyskeskuslääkärinä on varsin monipuolista, päivien sisältö vaihtelee paljon. Viikkoon voi kuulua vastaanottopäivien lisäksi esimerkiksi neuvolaa ja toimenpidepäiviä.

Pidän akuuttien tilanteiden hoitamisen lisäksi siitä, että minulla on pitkäaikaisia potilassuhteita. On hienoa päästä hoitamaan tutuksi tulleita ihmisiä pitkällä aikajänteellä.

Yleislääketiede on niin laaja alue, että saattaa kulua pitkä aika, ennen kuin joku asia tulee vastaan toisen kerran. Rutiinit eivät välttämättä synny kovin nopeasti. Erikoistumisvaiheessa on tärkeää saada kokeneemman lääkärin tukea.

Minulle on nimetty oma ohjaaja, jonka kanssa tapaamme säännöllisesti, noin kerran kuukaudessa. Erikoislääkäriohjaajat järjestävät Malmin terveysasemalla viikoittain aamukoulutusta kaikille yleislääketieteeseen erikoistuville. Myös yliopisto järjestää meille koulutusta, samoin työnantaja. Esihenkilöni suhtautuu koulutuksiin myönteisesti, hänen kanssaan on helppo sopia ajankäytöstä.

Kliinisen osaamisen lisäksi on tärkeää oppia työn hallintaa ja oman jaksamisen ylläpitoa. Se on osa ammattiin kasvamista, josta juttelemme ohjaajan kanssa usein.

Malmin terveysasema on hyvä erikoistumispaikka

Mielestäni Malmin terveysasemalla on hyvä erikoistua. Niin sanotun seniorituen lisäksi tykkään siitä, että saan vastaavassa uravaiheessa olevilta kollegoilta vertaistukea. Kaikki ammattilaiset kysyvät toisiltaan ja tukevat toisiaan, työkulttuuri on avoin ja yhteishenki hyvä.

Tuntuu, että ihmisten viihtyvyyteen ja sitouttamiseen on täällä panostettu, sillä ihmiset haluavat auttaa toisiaan kehittymään.

Jos voisin, vapauttaisin hoitajat puhelimen äärestä tekemään moniammatillista potilastyötä. Voisimme työparina hoitaa potilaita yhdessä, niin kuin tarkoitus on. Hoitajien työaikaa kuluu kuitenkin paljon esimerkiksi juuri puheluihin, vastaavasti lääkärien työaikaa kuluu muuhun kuin lääkärin työhön. Kaikkien sote-alan ammattilaisten pitäisi päästä tekemään sitä työtä, mihin heidät on koulutettu.

Terveyskeskustyö on valtavan antoisaa. Pidän siitä, että omaa työnkuvaa voi räätälöidä kiinnostuksensa mukaisesti esimerkiksi neuvolatyöhön tai diabeteksen hoitoon. Työtä tehdään ainakin tällä hetkellä arkisin päiväsaikaan, se on mielestäni yksi kirkas etu. Työ ja vapaa-aika pysyvät tasapainossa.

Aurora Keskinen, yleislääketieteeseen erikoistuva lääkäri Malmin terveysasemalla

Kuva: Harva Marketing

Nuori lääkäri Riihimäen terkassa

Olen Assi Salomaa, Kuopiosta huhtikuussa 2022 valmistunut 28-vuotias lääkäri. Kotoisin olen pääkaupunkiseudulta, jonne palasin opiskelujen jälkeen. Vapaa-aikaani tykkään viettää koirani kanssa. Harrastan myös salibandyä ja treenailen salilla.

Tällä hetkellä työskentelen terveyskeskuslääkärinä Riihimäellä, jonne päädyin töihin kandikesän kautta. Ennen vitosen kandikesää laitoimme ystäväni Sallan kanssa MediAvulle viestiä ja tiedustelimme, millaisia kesätyöpaikkoja olisi tarjolla lähellä pk-seutua. Saimme muutamia vaihtoehtoja, joista sitten päädyimme sopimaan työt Riihimäelle. Kandikesä sujui tosi kivasti, ja olisiko ollut noin kuukausi töiden jälkeen, kun jo sovittiin samaan paikkaan YEK-jakso.

Töissä viihdytään ja kollegaa tuetaan

Riihimäellä tk-lääkärin työpäivät vaihtelevat. Terkassa on eri tehtäviä, kuten neuvolaa, päivystystä ja tk-vastaanottoa. Marras- ja joulukuun 2022 olin itse pelkästään päivystyksessä, koska tykkään siitä. Riihimäen ehdottomiin vahvuuksiin kuuluvat mahtava työporukka sekä yhteishenki, joka ulottuu yli ammattirajojen. Lisäksi koulutuksiin ja ohjauksiin pääsee osallistumaan hyvin ja seniorituki on kunnossa. Kaikille lääkäreille on nimetty oma seniori, jolta saa aina apua. Myös kaikilta muilta kollegoilta saa kysyä ja varsinkin, jos jollakin löytyy jokin erikoisosaaminen, niin sitä sitten hyödynnetään. Aina saa apua, eikä koskaan ole tarvinnut jäädä yksin haastavien asioiden kanssa. Työporukan kesken järjestetään myös virkistyspäivä, pikkujouluja ja nyyttäreitä kahvihuoneessa.

Riihimäen terveyskeskus on hyvä koulutuspaikka

Nuoren lääkärin tai kandin on helppo aloittaa työt Riihimäen kivassa ja tukevassa työyhteisössä. YEK-koulutuspaikkana Riihimäki on erityisen hyvä, koska täällä saa monipuolista kokemusta erilaisista tk-lääkärin sektoritöistä (osastot, vastaanotto, päivystys, koulut, neuvolat jne). Esimerkiksi minulla on ollut alkuun tk-vastaanottoa ja neuvolaa. Pari kuukautta olin pelkästään tk-päivystyksessä ja syksyllä 2023 menen tk-sairaalan osastolle.

Ohjausta on järjestetty oman seniorin kanssa kerran viikossa. Myös juniorimeeting (esityksiä, potilastapauksia) järjestetään viikoittain. Talon sisäistä tai yhteistä koulutusta tulevan hyvinvointialueen sisällä on myös viikoittain. Työnkuvalliset toiveet huomioidaan kyselemällä lääkäriltä, mikä häntä kiinnostaa. Mahdollisuuksien mukaan saa tehdä sitten kiinnostuksen kohteisiin sopivaa työtä. Koska itse tykkään päivystää, sovimme ylilääkäri Paulan Kantolan kanssa, että olen 2 kk päivystyksessä. Neuvolatyöstä pidän myös, ja tätä sektoria tein 6 kk.

Riihimäki sopii hyvin työpaikkana henkilölle, joka haluaa oppia monipuolisesti tk-työtä ja tykkää tiimityöstä hyvässä työyhteisössä. Myös esim. tk-päivystyksen opetteleminen Riihimäellä on mukavaa, sillä paikalla on aina vähintään kaksi päivystäjää, joista toinen on tai molemmat ovat valmistuneita lääkäreitä.

Suosittelen lämpimästi Riihimäkeä työpaikaksi. Tervetuloa kollegaksi!

Assi Salomaa