fbpx

Erikoistumassa Jyväskylässä

Sairaala Novassa työskentelevä Tiitu Laine

Hei, Olen Tiitus Laine, yleislääketieteeseen erikoistuva lääkäri Jyväskylästä. Työkokemusta minulla on kertynyt Jyväskylässä niin Kaupunginsairaalan Kyllön ja Novan osastoilta kuin myös Novan terveysasemalta reilun kahden vuoden verran. Tällä hetkellä olen suorittamassa erikoistumiseen liittyvää kuuden kuukauden koejaksoa Novan terveysasemalla.

Olen pitänyt työstäni sekä osaston puolella että terveysasemalla, ja työpisteiden välillä vaihtelu on sujunut saman työnantajan ja rakennuksen sisällä jouhevasti oman kiinnostuksen ja erikoistumisvaiheen mukaan. Myös yhteistyö erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon välillä on toiminut sujuvasti, kun esimerkiksi erikoissairaanhoidon konsultti on voinut käydä perusterveydenhuollon osastolla katsomassa potilasta, ja näin olla tavanomaista aktiivisemmin potilaan hoidossa mukana.

Sairaala Novassa perehdytykseen ja ohjaukseen panostetaan

Erikoistumisprosessi on sujunut omalta kohdaltani vaivattomasti. Perehdytys uusille työpisteille on ollut poikkeuksetta hyvää ja erikoistumiseen liittyvä ohjaus on järjestynyt heti ensimmäisestä päivästä lähtien. Myös talonsisäisiä koulutuksia on runsaasti ja erikoistuville on paljon suunniteltua ohjelmaa. Myös ulkopuolisiin koulutuksiin pääsee halutessaan helposti osallistumaan.

Saan suunnitella itse työvuorolistojani

Terveysaseman puolella työ on ollut hyvin monipuolista. Tavanomaisen vastaanottotyön lisäksi teen myös monipuolisesti päivystystä ja kiirevastaanottoa tarkkailussa, nopealla linjalla tai mobiililääkärinä, jonka tehtävänä on huolehtia lähinnä hoitajien kiireellisistä konsultaatioista. Lisäksi virkatehtäviä on tarjolla laajasti, mm. neuvolaa, ala- ja yläkoulua sekä lukiota, ja palvelutalojen kiertoja. Päivät on jaettu blokkeihin, jolloin esimerkiksi puolet päivästä saattaa olla pyhitetty vastaanotolle, ja toinen puoli toimistotöille ja potilaspuheluihin. Työvuorolistat saa tiettyjen puitteiden sisällä tehdä itse, mikä antaa kivasti vapautta työpäivien suunnitteluun.

Osastolla työnkuva rakentuu osastokiertojen ympärille. Työ on hyvin moniammatillista ja pidänkin erityisesti hyvästä yhteistyöstä kokeneiden hoitajien ja muiden ammattilaisten kanssa. Osastolla ei myöskään lääkärinä joudu olemaan koskaan yksin, kun kansliassa pääsee aina konsultoimaan toista osastonlääkäriä, ja Kaupunginsairaalan kokeneet kollegat ovat helposti puhelimitse tavoitettavissa kiperissä tilanteissa kierrollakin. Myös erikoissairaanhoidon kollegoita on osastolta ollut helppoa konsultoida. Novan osastot eroavat myös rutkasti siitä mielikuvasta, mikä monella terveyskeskusten vuodeosastoista saattaa olla. Toiminta on akuuttia, ja potilaat siirtyvät Keskussairaalan osastoilta hyvinkin varhaisessa vaiheessa jatkohoitoon Kaupunginsairaalan puolelle. Onpa potilaita joskus yritetty osastoillemme tarjota suoraan teho-osastoltakin. Sisätauteihin tai kirurgiaan erikoistumaan lähteville ei olisi yhtään hassumpi ajatus tehdä 9 kk pakollisesta terveyskeskusjaksosta 3 kk pätkä osastolla, jossa pääsisi jo tavanomaista terveyskeskustyötä paremmin tutustumaan erikoistumisalansa potilasmateriaaliin. Mainittakoon vielä, että osastolta saa erikoistumista ajatellen kerrytettyä geriatrian erikoistumispalveluja 15–18 kk verran erikoistumisalasta riippuen.

Paras hyöty on monipuolinen kokemus

Kokonaisuudessaan olen viihtynyt Jyväskylässä sekä osastolla että avoterveydenhuollon puolella hyvin, ja voin varauksetta suositella työskentelyä molemmissa. Parhaan hyödyn erikoistumista ajatellen saisi toki siitä, että näkisi perusterveydenhuollon molemmat puolet, niin nykyaikaisen osastohoidon kuin modernin terveysaseman toiminnan. Sairaala Novassa nämä molemmat löytyvät kätevästi saman katon alta.

Tiitus Laine, yleislääketieteeseen erikoistuva

Kun suunnittelet erikoistumistasi, kysy meiltä apua. Saat kattavasti vertailukelpoista tietoa useista työpaikoista, mikä helpottaa urapolkusi suunnittelua.