fbpx

YEKin tk-palvelujen suorittaminen Oulaisissa

Ulrika Sieppi seisoo ulkona pipo päässä. Taustalla näkyy talvimaisema ja lehdettömiä puita.

Olen Ulrika Sieppi, 25-vuotias Oulun yliopistosta keväällä 2022 valmistunut lääkäri. Olen asunut lähes koko elämäni Oulussa, jossa suurin osa ystävistäni ja perheestäni asuu. Vapaa-ajalla urheilen paljon mm. salibandyn, jääkiekon, padelin ja kuntosalin parissa. Järkkäilen myös monenlaisia aktiviteetteja ja reissuja.

Aloitin juuri erikoistumiseen liittyen sairaalapalvelujen kerryttämisen kirurgialla Oulaskankaan sairaalassa ja todennäköisesti tulevaisuudessa minusta tulee ortopedi. Pari vuotta sitten sain MediAvun kautta sovittua työt 5. vuoden kandiksi Oulaisten terveyskeskukseen. Oulainen osoittautui sen verran mukavaksi paikaksi, että jatkoin sitten töitä koulun ohella viimeisenä opiskeluvuotena ja valmistumisen jälkeen tein 9 kk YEKiin liittyvät tk-palvelut myös sinne.

Monipuolista lääkärintyötä hyvässä ohjauksessa

Oulaisten terkkari oli sopivan kokoinen paikka aloittaa. Meitä oli 5–8 lääkäriä töissä, joista YEKiläisten tukena oli useampi kokenut terveyskeskuslääkäri. Oulaisten tk:ssa pääsi tekemään monipuolisesti eri töitä. Vastaanoton lisäksi sai päivystää, olla osastolla, neuvolassa, koululääkärinä sekä kotisairaanhoidon, vanhainkotien ja muiden asumispalveluyksiköiden lääkärinä. Kaikkiin tehtäviin sai oman perehdytyksen, joten ei tarvinut stressata etukäteen mitä missäkin piti tehdä. Lisäksi tk:ssa pystyi matalalla kynnyksellä kysymään kollegoilta ja usein myös kokeneet hoitajat osasivat vastata kysymyksiin.

Terveyskeskuksessa oli oma konsulttilääkäri, jolla ei ollut omia potilaita vaan hoitajat ja muut lääkärit pystyivät milloin tahansa kysymään häneltä. Hoitajista osa piti omaa erikoisvastaanottoa ja mm. diabetes-, keuhko-, sydän-, depressio-, syöpä- ja päivystävän sairaanhoitajan vastaanotot löytyivät talosta.

Oulaskankaan sairaalan läheisyydestä on etua

Oulaisten tk oli myös siksi hyvä ja opettavainen paikka koska se on Oulaskankaan sairaalan vieressä ja sairaalan puolelta sai kattavasti laboratoriokokeita ja kuvantamistutkimuksia, joiden avulla sai itse hoitaa potilaat alusta loppuun tai ainakin hyvin pitkälle. Sairaalan puolelta sai RTG:t, tietokonekuvaukset, ultraäänet ja MRI-rekka kävi säännöllisesti. Lisäksi sairaalasta pystyi konsultoimaan mm. kirurgia, sisätautilääkäriä, lastenlääkäriä, gynekologia, korvalääkäriä ja urologia.

Hyvää terkkarissa oli myös se, että työaikaan pystyi itse vaikuttamaan, tarvittaessa sai vapaata, YEKiin liittyviä koulutuksia sai järjestymään hyvin ja pystyin osan palveluista tekemään 4-päiväisenä pidennetyllä työajalla. Iso plussa oli myös, että vieressä olevassa Oulaskankaan sairaalassa pystyi tekemään iltaisin YLE-päivystyksiä joista sai mukavasti lisäkokemusta ja tienestiä.

Oulaisten terveyskeskus on hyvä paikka oppia

Nuoren lääkärin kannattaa valita Oulaisten terveyskeskus koska sieltä saa monipuolisen kokemuksen tk-lääkärin työstä. Paljon pääsee tekemään itse, mutta apua ja tukea saa matalalla kynnyksellä. Työilmapiiri on mukava ja kannustava, nuoriin lääkäreihin suhtaudutaan hyvin ja reilusti eikä mahdottomia odotuksia heitetä heidän hartioille.

Ulrika Sieppi, Oulaisissa YEKin tk-palvelut suorittanut nuori lääkäri