fbpx

Nuoren lääkärin terveiset Raahesta!

Mustavalkoisessa kuvassa hymyilee nuori lääkäri Maija Mäkelä Raahen terveyskeskuksesta.

Olen Maija, 2020 Oulusta valmistunut nuori lääkäri ja todennäköisesti tuleva yleislääkäri.

Olen töissä Raahen terveyskeskuksessa ja tällä hetkellä työskentelen Raahen terveysasemalla osastolla lääkärinä. Ensimmäisen kerran olin Raahen tk:ssa vastaanottopuolella töissä viidennen lääkisvuoden jälkeen kesäkandina. Valmistumisen jälkeen tulin takaisin töihin Raaheen, ensin vastaanottoon ja nyt vuoden alusta perusterveydenhuollon osastolle. Osasto on yleislääketieteen osasto, potilasmateriaali on siis monipuolista ja tulosyyt osastolle moninaisia. Osastolla olen puoli vuotta ja tämän jälkeen palaan vastaanottotyöhön. Vastaanottotyö on monipuolista tk-lääkärin työtä sisältäen paljon myös sektoritöitä, näitä pystyy myös oman kiinnostuksen mukaan suuntaamaan.

Uutena lääkärinä Raahessa

Nyt osastolle tullessa pääsin ensin pariksi päiväksi ylimääräiseksi mukaan osastolle, jolloin osastojen käytännöt tulivat tutuiksi. Tämän jälkeen varsinaiset työt oli helppo aloittaa, kun osaan potilaista oli jo ehtinyt hieman tutustua. Seniori on tavoitettavissa päivittäin konsultaatioasioissa. Viikoittain pyöriviin terveyskeskuksen omiin koulutuksiin sekä OYS:n alueellisiin koulutuksiin kannustetaan osallistumaan.

Asioiden kanssa ei ole tarvinnut jäädä yksin.

Aiemmin vastaanottopuolella jokaiselle eri sektorille (esim. äitiys-, lasten- ja ehkäisyneuvola, koulutarkastukset) järjestettiin puolen päivän mittainen perehdytys kuhunkin työhön. Tutorin kanssa ohjaustunti on ollut kerran viikossa, jolloin on käyty läpi hankalampia potilastapauksia tai muita mielen päällä olevia asioita. Konsulttilääkäri on nimitettynä päivittäin koko päiväksi, konsultilla ei pääsääntöisesti ole potilasaikoja vaan päivä on varattu paperihommille, joten ovelle kehtaa mennä koputtelemaan milloin vain.

Työ on monipuolista ja saan vaikuttaa siihen itse

Olen päässyt vaikuttamaan hyvin omaan työnkuvaani! Olen esimerkiksi tehnyt paljon neuvolatyötä sekä katsonut vastaanotolla paljon gynekologisia vaivoja. Osastolle pääsee halutessaan ja itse toivoinkin kuuden kuukauden jaksoa YEKin suorittamiseksi. Viime vuoden loppupuolella tein parin kuukauden ajan lyhennettyä työaikaa omasta toiveestani, mikä järjestyi helposti. Kirjallista työaikaa on vastaanoton puolen töissä pystynyt aina pyytämään tarvittaessa lisää ja lähtökohtaisesti lausuntojen tekemiseen pyritään jo valmiiksi varaamaan pidempi vastaanottoaika.

Työskentely yhdessä on mukavaa

Olen kokenut työilmapiirin hyväksi, kysyessä on apua aina saanut niin hoitajilta kuin lääkäreiltäkin ja kahvihuoneeseen ovat kaikki tervetulleita. Toki koronarajoitukset ovat kokoontumisia viime aikoina rajoittaneet. Asioiden kanssa ei ole tarvinnut jäädä yksin.

RAS on hyvä valinta nuorelle lääkärille

Raahessa terveyskeskuslääkärin työ on monipuolista ja potilaita pystyy tutkimaan pitkälle itse kattavan rtg- ja laboratoriomahdollisuuksien myötä. Raahen sairaalassa on myös useamman erikoisalan edustus vähintään viikoittain, joten talon sisällä pystyy sujuvasti konsultoimaan useista vaivoista ja monet vaivat voidaan Raahessa hoitaa loppuun saakka. RAS:ssa pääsee halutessaan kokeilemaan työtekoa sekä isossa terveyskeskuksessa, jossa röntgen- ja kuvantamispalvelut ovat osin ympäri vuorokauden saatavissa, sekä pienemmillä sivuterveysasemilla, joilla työyhteisöt ovat vielä tiiviimmät ja hoitohenkilökunta tuntee potilaat hyvin jo ennalta. Talon sisäisiä koulutuksia on viikoittain ja talon ulkopuolisiin koulutuksiin pääsee myös hyvin osallistumaan.

Tervetuloa meille työkaveriksi!
Maija Harjukelo