fbpx

YEK Ilmajoella

Olen reilu vuosi sitten Oulun yliopistosta valmistunut LL. Olen kotoisin Etelä-Pohjanmaalta ja valmistumisen jälkeen Etelä-Pohjanmaan kotoisuus ja sielua hivelevät laakeat peltomaisemat vetivätkin takaisin tänne töihin. Tykkään maaseudun rauhasta, hiljaisuudesta, luonnosta ja omasta tilasta. Etelä-Pohjanmaalla viihtyy ja potilaatkin ovat yleensä rehtiä ja reilua porukkaa, joiden hyväksi on mukava työskennellä.

Arki terkassa sisältää monipuolisia tehtäviä

Olin vuoden verran suorittamassa YEK-palveluita Ilmajoen terveyskeskuksessa, palvelut aloitin reilun kesäloman jälkeen, eli valmistumisen jälkeisenä syksynä. Vuoteen kuului kattavasti erilaisia työtehtäviä ja sijoituksia, kuten neuvolat (äitiys, perhesuunnittelu ja lasten), koulutarkastukset, kotihoidon konsultaatiot sekä kiirevastaanottoa ja poliklinikkaa, jossa perus vuosikontrolleja, pikapolia hoitajan kanssa, lausuntoja, toimenpiteitä jne. Näiden lisäksi jaksoon sisällytettiin 3 kk jakso akuuttiosastolla osastonlääkärinä. Lisäksi lääkärille kuului velvollisuus tehdä iltakiirevastaanottoa, jota tuli noin 1–2 vuoroa kuukaudessa. Iltakiirevastaanotto koki muutoksia vuoden aikana, jaksoni lopulla iltakiirevastaanotto-vuoron pituus oli vain 2 tuntia, eli klo 18 saakka. Illassa oli aina kaksi lääkäri kerrallaan töissä, eli yksin ei joutunut silloinkaan työskentelemään. Iltakiirevastaanotoilta kertyneitä ”ylitunteja” pystyi harvemmin ottamaan takaisin vapaana, eli ne tulivat normaalin työn lisäksi, mutta niiltä sai toki korotettua tuntipalkkaa normaalin kuukausipalkan päälle. Nyt Ilmajoella on alettu tehdä myös vuoroja viikonlopun aikana, nämä vuorot on keskitetty Seinäjoelle.

Tavallinen työpäivä Ilmajoen tk:ssa alkoi klo 7.45. Työviikkojen sisällöt ja päivien pituudet vaihtelivat viikkojen välillä. Yleensä yhtenä päivänä viikossa oli joko neuvolaa tai koulutarkastuksia, muut päivät olivat sitten polityöskentelyä, eli kiirevastaanottoa, vuosikontrolleja, toimenpiteitä, pikapolia, kotisairaanhoidon konsultaatioita, puheluita, joitain kirjallisia asioita, kuten lausuntoja tms. Työpäivä loppui viimeistään klo 16.00, ellei ollut iltakiirevastaanottovuoroa. Kolmena aamuna viikossa oli lääkäreiden yhteinen röntgenmeeting, jossa katsotaan kaikki Ilmajoella otetut rtg-kuvat yhdessä, tällöin on hyvä mahdollisuus myös konsultoida seniorilääkäreitä! Lisäksi joka torstai-iltapäivä on lääkäreiden yhteinen meeting/ koulutus, jossa käydään läpi ajankohtaisia asioita/koulutuksia yms. laidasta laitaan. Tällöin myös hyvä hetki konsultoida senioria, jos on tarvetta.

Kiireettömät vastaanotot olivat monesti varsin itsenäistä työskentelyä, kun taas pikapolia pidetään yhdessä hoitajien kanssa ja kiirevastaanotolla hoitajat ovat yleensä lääkärin apuna, joko seurantahuoneissa potilasta hoitaen tai lääkärin pyytämien tutkimusten toteutuksen muodossa. Toimenpiteitä varten saat Ilmajoella aina hoitajan kaveriksi. Suunnitelluissa toimenpiteissä, kuten koepalanotoissa, hoitaja valmistelee steriilin pöydän, valmistelee potilaan, auttaa toimenpiteessä lääkäriä, huolehtii potilaalle tikkienpoistoajat yms sekä siistii sekä suojaa haavan sen jälkeen, kun lääkäri on valmis omalta osaltaan. Kiirevastaanotollakin saa hoitajan aina kaveriksi esim punktioihin. Neuvolat ja koulutarkastukset pidetään yhteisvastaanotoilla terveydenhoitajan kanssa.

Jokaiseen polipäivään kuuluu noin 0,5–1 tunti kirjallista/tyhjää aikaa ennen lounasta ja päivän päätteeksi, jotka toimivat pelivarana ja puskurina, mikäli joku vastaanotoista venyy tai joku potilas vaatiikin laajempia selvittelyitä/ kiirevastaanotolla on ruuhkaa. Nämä ajat olivat pääasiassa varsin tyhjinä juoksevista kirjallisista asioista, koska Ilmajoella on etälääkäri, joka hoitaa esim reseptinuusinnan. Työtä polilla oli toki paljon, ja monesti nuo ylimääräiset tunnit kuluivatkin aina päivän aikana vastaan tulevien asioiden selvittelyssä. Usein potilaalla on paljon asiaa lääkärille kerrottavana ja monesti vastaanottoon varattu aika tahtoo loppua kesken.

Vuodeosastolla työ oli varsin itsenäistä, rtg-meetingit kuuluivat aikatauluun, ja seniorilääkäri eli yleislääketieteen erikoislääkäri kävi 2–3 päivänä noin tunnin mittaisella konsultaatiokäynnillä, jossa oli mahdollista kysyä ja katsoa asioita yhdessä. Osastolla kierto tehtiin yhdessä kokeneen sairaanhoitajan kanssa, ja kerran viikossa oli moniammatillinen meeting, jossa potilaiden tilannetta pohdittiin yhdessä kotihoidon edustajien, fysioterapeutin, lääkärin ja osaston hoitajien kanssa.

Tukea ja tietoa on hyvin saatavilla

Ohjaus jakson aikana toteutui todella hyvin. Joka viikko oli oman ohjaajalääkärin kanssa ohjaustunti, jonka saimme käyttää itse päättämällämme tavalla asioita läpikäyden. Näiden ohjaushetkien lisäksi oli säännöllisesti edellä mainitsemani röntgenmeetingit, sekä torstai-iltapäivien meetingit. Lisäksi kerran kuukaudessa on JIK-alueen nuorille lääkäreille yhteinen koulutusiltapäivä, jossa käytiin kouluttajalääkärien vedolla laidasta laitaan erilaisia nuorelle lääkärille keskeisiä asioita läpi; esimerkiksi haavanhoidon ABC, sosiaalityö, kotisairaala, ajanhallinta, vaikeat potilaskohtaamiset jne. Talon ulkopuolisiin koulutuksiin pääsi mukavasti, talvikautena jokaista työskentelykuukautta kohden tuli yksi koulutuspäivä.

Miksi Ilmajoelle?

  • huippu työporukka, seniorilääkäreiltä uskaltaa kysyä apua ja hoitajille uskaltaa myöntää, jos ei jotain osaa
  • osaavat sairaanhoitajat ja terveydenhoitajat (nuoren) lääkärin apuna ja tukena, auttavat ja asiat sujuvoituvat myös paljon, kun on hoitaja työparina esim toimenpiteissä ja kiirevastaanotolla sekä neuvoloissa/kouluilla
  • työlistoissa pelivaratunnit polipäivinä, saat potilaat ulos talosta ennekuin ovet menee kiinni
  • työtä oli paljon, ja välillä päivät venyi ja työmäärä kuormitti, mutta toisaalta työtä tekemällä myös oppi todella paljon ja apua sai aina ennemmin tai myöhemmin, eli yksin ei jäänyt asioiden kanssa
  • terveyskeskuksen koko on aika sopiva, kaikki ihmiset oppii tuntemaan jakson aikana ja talokin tulee tutuksi
  • työtilat ovat remontoidut, viihtyisät, vastaanottohuoneet hyvän kokoiset
  • koulutukset toteutuvat todella kivasti ja ohjauksesta on huolehdittu viikoittain oman ohjaaja lääkärin kanssa sekä ryhmäohjauksena

Laura Oulun yliopistosta