fbpx

Lastentautien erikoistuvana Jyväskylässä

Juuso Matkaselkä Novan lastentaudeilta

Hei! Olen Juuso Matkaselkä, lastentautien erikoistuva lääkäri Jyväskylässä. Olen ollut lastentaudeilla kaksi ja puoli vuotta. Tästä jaksosta olen viimeisen vuoden toiminut erikoistuvien vanhimpana ja pian suuntaan yliopistosairaalaan erikoistumisen loppuvaihetta varten.

Lastentaudeilla erikoistuva lääkäri työskentelee päiväpäivystyksessä, lastenosastolla, vastasyntyneiden teho- ja valvontaosastolla sekä hoitokeskuksessa (jota voisi kutsua myös päiväsairaalaksi). Infektiot ja muut akuutit ongelmat muodostavat suurimman osan potilaista, mutta paljon on myös pitkäaikaisia potilaita. Yleisiä hoidon syitä ovat allergiset sairaudet, reumasairaudet, keskosuuteen liittyvät ongelmat, diabetes ja gastroenterologiset sairaudet. Lastentautien kirjo on kuitenkin laaja, ja Novan kokoisessa sairaalassa pääsee näkemään paljon myös harvinaisia ongelmia. Pidemmälle ehtineet erikoistuvat tekevät myös poliklinikkatyötä ja yleensä jakson lastenneurologialla.

Uuden lääkärin perehdytys

Uusien lääkäreiden perehdytystä on kehitetty jatkuvasti. Ensimmäisinä päivinä sijoitus on aina ”ylimääräisenä” niin, että on aikaa yleensä vanhemman erikoistuvan kanssa tutustua talon tapoihin ja tehtäviin. Erilaisia hätätilanteita harjoitellaan säännöllisesti simulaatioissa, ja erityisesti vastasyntyneiden hätätilanteissa toimimista harjoitellaan alkuvaiheessa paljon. Meillä on myös laaja ja hyvin ajan tasalla pidetty kirjasto hoito-ohjeita, joista löytyy vastaukset useimpiin kysymyksiin, joita alkuvaiheessa herää.

Erikoistuvan työnkuva on kaikilla melko samanlainen, mutta sijoituksia toki muokataan tarpeiden mukaan. Esimerkiksi lyhyttä reunajaksoa tekevät erikoistuvat ovat suuremman osan ajasta päivystyksessä ja osastoilla, kun taas lastentautien erikoistuvat pääsevät poliklinikkatyöhön aiemmin. Osa-aikaisuus on erikoistuvilla harvinaista, mutta lomat ja muut vapaat toteutuvat meillä erinomaisesti.

Lastentaudit on päivystysala, eikä kiireeltä voi aina välttyä. Ilmapiiri kuitenkin on hyvä ja hommat hoidetaan yhteistyössä. Missään sijoituksessa ei jatkossakaan joudu olemaan yksin. Apua saa aina tarvittaessa ja erikoislääkärit tulevat paikalle tarvittaessa nopeasti – päivystysaikanakin aina 30 minuutin sisään.

Miksi erikoistuvan lääkärin kannattaa tulla töihin Novan lastentaudeille?

Suurempaa keskussairaalaa ei Suomesta löydy, ja se näkyy. Meillä pääsee näkemään todella paljon erilaisia potilaita, ja monia asioita hoidetaan pidemmälle kuin pienemmissä sairaaloissa. Meillä on mahdollista saada monipuolinen osaaminen lastentaudeista ja syventää osaamista itseä kiinnostavaan suuntaan jo ennen yliopistovaihetta. Esimerkiksi itse olen tehnyt sydämen ja aivojen ultraäänikurssin ja kehitystyötä. Koulutukset toteutuvat erinomaisesti ja sisäisiin sekä ulkoisiin koulutuksiin pääsee hyvin osallistumaan.

Myös reunojen tekijät saavat meiltä kattavan katsauksen lapsiin. Suosittelen kokeilujaksoa myös niille, jotka ovat kiinnostuneita lastentaudeista, mutta eivät ole vielä varmoja siitä, mihin haluavat erikoistua – hukkaan se ei mene! Ja toisin kuin lehdistä on välillä saanut lukea, lastenlääkärien työllisyystilanne on tällä hetkellä erinomainen, ja tarve ei näytä olevan vähenemässä lähivuosikymmeninä.

Jyväskylä on erinomainen paikka myös siinä, että tarjolla hyvin laajasti töitä eri erikoisaloilta. Sairaala Novassa voi tehdä lähes kaikkien erikoisalojen palveluita, ja lähellä on monia terveyskeskuksia, joten erikoistumispolkua voi rakentaa pitkälle ilman muuttoja. Kaupunki on myös viihtyisä ja elinvoimainen ja täynnä luontoa ja urheilumahdollisuuksia.

Toivottavasti innostut erikoistumaan lastentaudeille Sairaala Novaan!

Juuso Matkaselkä
lastentautien erikoistuva lääkäri, Sairaala Nova