fbpx

Kokemuksia Kannuksen terkasta

Mikko Alahautala, lääkäri Soitessa

Morjens! Olen Mikko, 29 v kaveri Nivalasta. Opiskelin Oulun lääkiksessä ja valmistuin keväällä -21. Valmistumisen jälkeen aloitin heti tekemään YEK-palveluita Lestijokilaaksojen terveyskeskuksissa (Kannus, Toholampi ja Lestijärvi). Aloitin yleislääketieteeseen erikoistumisen -22. Tällä hetkellä asun Ylivieskassa 40 km päässä Toholammista ja Kannuksesta yhdessä kihlattuni, pienen tyttövauvan ja Fanni-koiran kanssa. Koko ikäni olen pelannut jalkapalloa, mutta nyt pelaaminen on ollut tauolla. Lisäksi tykkään lukea ja pelata pleikkarilla.

Lääkärinä Kannuksessa

Tällä hetkellä kuljen näiden kolmen eri terveyskeskusten välillä. Pidän kaikissa paikoissa normaalia vastaanottoa ja lisäksi äitiys- ja lastenneuvolaa sekä koulu- ja opiskeluterveydenhuoltoa. Kaikkien näiden kolmen kunnan yhteinen päivystys toimii Kannuksessa ja Kannuksessa on myös vuodeosasto. Työnkuvani on siis hyvin monipuolinen ja pääsen hoitamaan ihmisiä hyvin erilaisissa elämän vaiheissa. Ihmisten tulosyyt lääkärille vaihtelevat paljon.

Lestijokilaaksoon päädyin työskentelemään lähinnä siksi, että puolisoni sai töitä Ylivieskasta ja muutimme sinne. Itse en halunnut työskennellä Ylivieskassa tai Nivalassa, koska siellä on niin paljon ystäviä ja sukulaisia. Kannuksessa oli työskennellyt muutama opiskelukaveri ja heiltä olin kuullut positiivista palautetta, joten Kannus tuntui sopivalta paikalta.

Kannuksessa pääsee todella monipuolisesti tutustumaan terveyskeskustyöhön. Röntgen ja laboratoriopalvelut ovat helposti saatavissa ja lisäksi vastaanotolla on ultraäänilaite käytettävissä potilaiden tutkimiseen.

Mukavassa työporukassa lääkäri saa hyvin tukea

Työyhteisö meillä on todella positiivinen ja ammattitaitoinen. Kokeneet hoitajat ja terveydenhoitajat ovat todella suuri apu etenkin nuorelle uraa aloittelevalle lääkärille.

Työyhteisö Kannuksessa on hyvin tiivis ja tätä kuvastaa hyvin se, että lääkäreiden Whatsapp-ryhmässä on edelleen aktiivisina jäseninä lääkäreitä, jotka ovat useampi vuosi sitten siirtyneet sairaalaan töihin suppeammille erikoisaloille.

Talon omana lääkärinä saa ohjausta ja koulutusta

Ohjaustunnit on pyritty järjestämään viikoittain. Nyt syksyllä pitkään seniorina toiminut EL siirtyi eläkkeelle ja uusi erikoislääkäri on aloittamassa hänen tilallaan. YEK-palveluita suorittavalla on oikeus ohjaukseen, joten nyt siirtymävaiheessa ohjaus tapahtuu Perhojokilaakson ohjaavan lääkärin kanssa. Ohjaustunnit on pyritty järjestämään torstaisin ennen Soiten yhteistä viikoittaista koulutusta, jossa eri alojen erikoislääkärit pitävät luentoja ja lisäksi YEKkiläiset ja erikoistuvat pitävät esityksiä. Koulutuksiin osallistumiseen suhtaudutaan hyvin myönteisesti ja koulutuksiin on hyvin päässyt osallistumaan.

Työnkuvaan ja työaikoihin pystyy hyvin vaikuttamaan. Osa lääkäreistä tekee osan päivistä etätyötä ja lisäksi osa tekee neljänä päivänä pidemmän päivän, joten sen jälkeen pystyvät pitämään kolmen päivän vapaat. Lisäksi halutessaan pystyy tekemään neuvolaa ja kouluterveydenhuoltoa.

Kannuksessa on käytössä LifeCare-potilastietojärjestelmä, joka on myös käytössä Kokkolan keskussairaalassa. Tämä helpottaa huomattavasti ESH:n ja PTH:n yhteistoimintaa, koska kaikki tekstit ovat molemmille tahoille näkyvissä.

Mikäli haluaa monipuolisen työnkuvan ja mahdollisuuden vaikuttaa omaan työhön on Kannus todella hyvä valinta.

Lisäksi logistisesti Kannus sijaitsee Oulun ja Kokkolan välisen junaradan varrella, joten kulkeminen on helppoa. Ohjaukseen ja perehdytykseen on pyritty Kannuksessa panostamaan. Yksin vaikeiden potilaiden kanssa ei tarvitse jäädä vaan aina löytyy joku, jolta kysyä. Itsekin olen yrittänyt jatkaa tätä kollegiaalista perinnettä ja aina päivän päätteeksi olen käynyt nuorempien kollegoiden huoneet läpi ja tarvittaessa ollaan käyty potilastapauksia läpi, jotka kuluneelta päivältä ovat jääneet askarruttamaan.

Toivotan lääkärit tervetulleiksi työkaveriksi Kannukseen!

Mikko Alahautala
Soitessa Yleislääketieteeseen erikoistuva lääkäri