fbpx

Vaasassa nuori lääkäri ei jää yksin

Henkilöllä on pitkät vaaleat hiukset, lierihattu päälä ja reppu selässä. Henkilö on selin kameraan ja taustalla näkyy vaalea lautaseinä.

Olen Salla Janhonen, Kuopiossa opiskellut ja vuonna 2018 valmistunut LL alun perin Keski-Suomesta. Tykkään luonnossa liikkumisesta sekä käsitöistä ja jatkuvasti tässä onkin jokin neuleprojekti kesken. Työskentelen Vaasan terveyskeskuksessa, eli teen siis tavallista vastaanottotyötä. Lisäksi työnkuvaani kuuluu lastenneuvola kaksi päivää kuukaudessa.

Itse olen viihtynyt Vaasan terveyskeskuksessa hyvin. Kuten varmasti ainakin lähes kaikissa terveyskeskuksissa, potilaita on paljon ja kohtalaista kiirettä piisaa. Kollegat ovat kuitenkin aivan loistavia ja hoitajat asiansa osaavia, joten arki rullaa hyvin.

Apua, pitääkö sitä ruotsia puhua?

Itse päädyin Vaasaan vähän sattumalta. Ystäväni muutti Seinäjoelle, ja kävimme kerran Vaasassa muutama vuosi sitten. Ajattelin, että voisihan se olla hauskaa ja ainakin ihan erilaista asua Vaasassa. Valmistumisen kynnyksellä sähköpostiin kilahti MediAvulta viesti avoimista YEK-paikoista ja satuin huomaamaan, että Vaasassa olisi paikka auki ja pelkällä suomen kielellä pärjäisi. No, kyllä ruotsia on myöhemmin tarvinnut puhua (ja usein!), mutta siitäkin on selvitty ja kielitaito on karttunut.

Ei sitä ruotsia kannata liikaa pelätä!

Ruotsin kieli onkin se asia, jota haluan tässä puheenvuorossa erityisesti painottaa: ihmiset ovat todella ymmärtäväisiä ja itsekin aloitin aivan onnettomalla kielitaidolla, joten ei sitä ruotsia kannata liikaa pelätä!

Tavallinen työpäiväni on mukavan vaihteleva

Työskentelen maanantaista torstaihin kahdeksasta neljään ja perjantaina lopettelen vartin yli kaksi. Tavallisena työpäivänä minulla on kiireettömiä vastaanottoaikoja, pari päivystyspotilasta, hoitajien tekemiä paperikonsultaatioita, puhelinaikoja, reseptien uusintaa ja labravastauksien läpikäymistä. Kuten edellä sanottu, käyn pari kertaa kuukaudessa päivän lastenneuvolassa ja kerran viikossa minulla on ns. asemapäivystysvuoro, jolloin toimin päivystävien hoitajien konsulttina ja pääasiassa käyn katsomassa potilaat hoitajien huoneissa.

Olen tyytyväinen työyhteisööni

Työporukan yhteishenki tulee ilmi mielestäni ihan tavallisessa työnteossa. Työyhteisömme on avoin ja kannustava sekä kehitysmyönteinen. Uusia ideoita ja toimintatapoja otetaan matalalla kynnyksellä kokeiluun. Asioista puhutaan avoimesti ja palautetta annetaan rakentavasti ja niistä otetaan opiksi. Tyytyväiseksi tekee myös tietynlainen joustavuus, hyvä työyhteisö, kollegiaalisuus sekä hyvä seniorituki. Myös mahdolliset vapaapäivätoiveet ovat aina hyvin toteutuneet. Joukossa on sekä suomen- että ruotsinkielisiä kollegoja ja hoitajia, mikä on näin idästä tulleena virkistävää vaihtelua.

Nuoren lääkärin ohjaus on järjestetty hyvin

Nuoren lääkärin näkökulmasta varmasti suurimpana vahvuutena koen hyvin järjestetyn erikoistuvien ohjauksen ja koulutuksen. Jokaiselle on nimetty oma ohjaaja, jonka kanssa sovitaan tutortunti viikoittain. Ilmapiiri on hyvin kannustava ja myönteinen, ja kaikilta voi aina kysyä apua. Meille on järjestetty työajalla säännöllisesti toteutetut erikoistuvien lääkäreiden koulutukset, joiden sisältöön saamme itse vaikuttaa. Ulkopuolisiin koulutuksiin, esimerkiksi lääkäripäiville, kannustetaan osallistumaan, mikä ei ymmärtääkseni ole ihan itsestäänselvyys jokaisessa työpaikassa. Jokainen laatii itse oman työohjelmansa, mikä on myös erittäin iso plussa.

Vinkki työnhakuun

Kandina ja nuorena lääkärinä kannattaa käydä katsomassa rohkeasti erilaisia työpaikkoja eri puolilla Suomea, jos vain muun elämän puitteissa se on mahdollista! Kun paikkaan tykästyy, joskus yhdeksäksi kuukaudeksi suunniteltu tk-pätkä esimerkiksi Vaasan tk:ssa saattaakin venähtää useammaksi vuodeksi ?

Salla Janhonen, terveyskeskuslääkäri
Vaasan terveyskeskus