fbpx

Kandikesän kuulumiset

kesäkandi Eino Hiltunen

Kuopion kandivastaava Eino tässä terve.

Menneenä kesänä sain aloittaa tk-urani Jyväskylässä. Täällä tuli opittua taas monenlaista lääketieteestä, työn teosta ja itsestään. Lääketieteen osalta huomasi, että paljon on jo mieleen tarttunut, mutta paljon sieltä vielä tiedonjyväsiä puuttuu. Tk-kesän kokemuksia näin jälkeenpäin pohtiessa, pääosaan nousivat kuitenkin lääketieteen sijaan erilaiset persoonat.

Ensimmäiset persoonat olivat terveyskeskuksen seniorit. Heidän osaamisestaan, jota he ystävällisesti meille kandeille jakoivat, olen äärimmäisen kiitollinen ja heidän apunsa olikin suurin voimavara koko kesänä. Heiltä oppi myös, että tk-työtä voi tehdä tuhansin eri tavoin, joista kaikista sai imeä oppia omaan työskentelyyn.

Toiset persoonat olivat niitä jotka vastaanotolle saapuivat. Tk-potilailla oli hyvin monenlaisia elämäntilanteita ja ongelmia, jokaiseen niistä täytyi hieman eri tavalla suhtautua ja samaistua. Huomasi, että vastaanoton tekee lääkäri vain korkeintaan puoliksi, potilaan persoona muutti suuresti vastaanoton laatua.

Viimeisenä kesän jälkeen mieleen jäi oma lääkäripersoona, jonka huomasi taas kesän aikana kehittyvän. Senioreilta poimitut parhaat palat, onnistuneet ja myöskin epäonnistuneet potilaskohtaamiset kaikki muokkasivat tapaa, jolla itse työskentelee. Parasta oli kuitenkin huomata, että töitä pystyi tekemään omalla persoonallaan ja juuri tästä potilailta saikin eniten positiivista palautetta.

Tk-työssä parasta olikin ihmisten hoito sairauksien sijaan. Hyvää syksyn alkua kaikille, olkaahan ihmisiksi.

Eino