fbpx

Soitessa korostuu toimivan yhteistyön helppous

Soiten terveyskeskuslääkäri Jenni Oikarainen hymyilee punaisessa unikkopaidassa

Moi! Olen Jenni Oikarainen, 34-vuotias lähikuukausina yleislääketieteen erikoislääkäriksi valmistuva nainen. Perheeseeni kuuluu pieni päiväkotilainen ja kollega mies. Nautin arjessa perheen kesken vietettävistä leikki- ja pelihetkistä, retkistä luonnossa sekä liikunnasta ja hyvistä keskusteluista ystävien kesken.

Toimin terveyskeskuslääkärinä Kokkolassa pääterveysasemalla sekä Lohtajan terveysasemalla. Minun vastuulleni kuulu myös suurehko alakoulu. Lisäksi toimin psykiatristen sairaanhoitajien konsulttina.

Olen kotoisin lähistöltä ja opiskeluaikoina aloittanut työni täältä. Kun huomasin, että yhteistyö sairaalan kanssa on mutkatonta ja omia toiveita kuullaan tarkasti, olen ollut halukas jäämään ja palaamaan tähän työpaikkaan perhevapaiden jälkeen.

Soitessa on helppo tehdä yhteistyötä

Soitessa korostuu yhteistyön helppous. Pienemmässä sairaanhoitopiirissä oppii nopeasti tuntemaan työkaverit ja tietää kenelle kollegalle soittaa, jos on kysyttävää.

Kollegakunta on yhtenäinen. Ruokatauolla sairaalan ruokalassa voi istua kenen tahansa seuraan ja keskustella niin vapaa-ajasta kuin konsultoidakin. Tässä ei ole rajaa erikoissairaanhoidon ja terveyskeskuksen välillä. Palvelut ja ihmiset ovat lähellä ja helposti tavoitettavissa. Neuvoja uskaltaa kysyä ja saa usein vastauksia nopeasti, jotta voi hoitaa potilaita mahdollisimman hyvin ja jouhevasti.

Tutkimukset järjestyvät nopeasti, jos sille on tarve. Näkemyksiäni kunnioitetaan eikä tule tunnetta, että olisi olemassakaan tyhmiä kysymyksiä. Ihmiset pitävät toistensa puolta, apua saa aina pyydettäessä, vaikka ajoittain kaikilla ammattiryhmillä voi olla kiireistä. Työaikapohjaa kunnioitetaan sillä tavalla, että ylimääräisiä potilaita ei vastaanotolle tule.

Tavallinen työpäiväkin on monipuolinen

Päivissä on paljon vaihtelua, potilasvastaanottoja tauottamassa konsultaatiot, koulutus ja tauot. Puoli päivää on yleensä potilasvastaanottoa ja toinen puolikas konsultaatioita tai etähoitoa kuten esimerkiksi puheluita. Koulutusta on vähintään kaksi tuntia viikossa. Toimistotyöaikaa on ripoteltu pitkin päivää, mikä auttaa työn rytmittämisessä. Tämä toimii hyvin, koska joskus aikatauluihin tulee yllätyksiä, joihin ei voi varautua ennalta, esimerkiksi jokin vastaanotto venyy.

Olen tyytyväinen yhteistyömme laatuun

Teemme yhteistyötä eri ammattilaisten kesken potilaan parhaaksi. Työtoverit luottavat minuun ja voin itse luottaa heihin. Pidän siitä, että meillä voi joustaa, ja että työpohjia voi jossain määrin muokata omaa tarvetta vastaavaksi. Työ muokataan omaa jaksamista tukevaksi ja omien mielenkiinnon kohteiden sekä osaamisen mukaan.

Lähiesimiehen tavoittaminen on helppoa. Voimme keskustella hänen kanssaan avoimesti niin haasteista kuin hyvin toimivista malleista työssä. Toiveitani kuunnellaan ja toteutetaan. Omia näkökulmiani ja ehdotuksia kuullaan ja kunnioitetaan.

Soitessa on hyvä työskennellä ja kouluttautua

Soitessa terveyskeskuksessa on mahdollisuus tehdä laaja-alaista yleislääkärin työtä. Työtä voi muokata omien mielenkiintojen mukaisesti eri sektoreille ja myös ihan vastaanottotyössä työyhteisölle tulee nopeasti tieto, minkälaisesta työstä pidät. Tällöin sinulle ohjautuu potilaita, jotka sopivat osaamiseesi ja kiinnostuneisuuteesi. Töitä voi tehdä pienessä ja isossa yksikössä. Jos pidät tiimityöstä, voit päästä mukaan myös tiiviimpään työskentelyyn eri ammattilaisten kanssa, kuten koulu- ja neuvolatyöhön tai esimerkkinä itse tekemäni työ psykiatristen sairaanhoitajien konsultti/vastuulääkärinä.

Soitessa on helppo suorittaa erikoistumista yleislääketieteeseen. Vieressä on sairaala, jossa voi tehdä reunapalveluita usealla eri erikoisalalla. Lomat säilyvät eikä tarvitse ruuhkavuosina muuttaa paikkakunnalta toiselle. Palkkataso on kilpailukykyinen, lisäansioita on mahdollisuus saada esimerkiksi yhteispäivystyksestä tai omasta lastenpäivystyksestä, näihin ei ole kuitenkaan velvoitetta. Täten voit itse paremmin säädellä omaa vapaa-aikaasi.

Nuoren lääkärin ohjaus on hyvällä mallilla

Meillä on myös erikoistuvien ja YEK-vaiheen lääkäreiden ohjaus hyvällä mallilla. Meillä on nimetyt kouluttajalääkärit, joiden puoleen voi kääntyä ja säännölliset tapaamiset toteutuvat 1–2 viikon välein. Lisäksi kerran kuukaudessa on 2 h koulutus erikoistuville ja YEK-vaiheen lääkäreille jokaviikkoisen 2 h koulutuksen lisäksi. Koko kollegakunta on helposti lähestyttävää ja välillä konsultaatioita pohditaan yhdessä isommallakin porukalla kahvihuoneessa, jossa voi myös tavata erikoislääkäreitä sisätautien aloilta. Ruokatunnin yhteydessä voi sairaalan puolella kokoontua kirjastoon tapaamaan kollegoita ja keskustelemaan niin päivän lööpeistä kuin vakavammistakin asioista.

Rästipinoja täällä ei kasvateta

Itse teen 80 % työaikaa, tämän järjesteleminen ei vaatinut ponnisteluja vaan osa-aikaisuus myönnettiin heti sitä pyytäessä ja sitä on jatkettu ilman tarvetta perusteluille. Työ tehdään klo 8–16 välillä, perjantaisin on yleensä lyhyempi päivä. Työt saa pääosin tehtyä työpäivän aikana, rästipinot eivät kasva, ja jos uhka tällaiselle tulee vastaan, on mahdollisuus saada lisää toimistoaikaa. Koska työskentelen useammassa toimipisteessä, ovat viikkoni hyvin erilaisia.

Merenrantakaupunki Kokkola tarjoaa tekemistä

Kokkolassa on hyvät ulkoilualueet niin meren äärellä tapahtuvaan liikkumiseen kuin pyöräilyyn tai vaikka frisbee golfiin. Joka vuodenajalle löytyy paikat harrastaa ja retkeillä. Kesällä on useampia kulttuuritapahtumia ja myös talviaikaan on sekä musiikki että teatterimahdollisuudet. Kokkolassa on laaja tarjonta harrastuksia etenkin lapsiperheille. Perheiden palvelut on järjestetty hyvin ja puistoja löytyy useita. Liikuntaa voi harrastaa lukuisien lajien merkeissä niin yksin kuin porukassakin. Urheiluseuroja on paljon eri lajeille. Kahvila ja ravintolatarjonta on viime aikoina runsastunut koronatilanteesta huolimatta, aukioloajat ovat aikaisemmasta pidentyneet, joten kavereita voi tavata aikaisempaa paremmin kaupungilla myös kesäajan ulkopuolella. Itse pidän kahvila Sahan kesäisen rennosta tunnelmasta ja kulttuuritarjonnan laajuudesta.

Välillä kakutellaan ja kokeillaan uusia lajeja

Kahvihuoneessa järjestetään yleensä juhlapyhien tienoilla erilaisia nyyttäreitä. Merkkipäiviä juhlitaan yhdessä ja pikkujoulut järjestetään. TYHY-päivinä ollaan käyty pakopeleissä, lasersodassa ja joogassa. Jokaiselle on löytynyt sopiva laji. Pienemmissä yksiköissä on käyty vapaa-ajalla syömässä tai retkillä.

Tervetuloa työkaveriksi Soiteen

Meille sopii erilaisia persoonia, vaikka terveyskeskuksessa kaikki tekevät kaikkea, huomioidaan myös osaaminen ja työtä on mahdollisuus jossain määrin personoida. Yhteisiin asioihin kantaa ottava ja vastuunsa kantava lääkäri sopii hyvin porukkaamme. Tervetuloa työkaveriksi!

Jenni Oikarainen
Terveyskeskuslääkäri