fbpx

Lääkäriksi Vaasaan? Koulutusylilääkärin terveiset

Vaasan terveyskeskuksen koulutusylilääkäri Tanja Eriksson

Terveisiä Vaasasta!

Olen Tanja Eriksson ja toimin Vaasan terveyskeskuksessa koulutusylilääkärinä. Olen yleislääketieteen erikoislääkäri ja ollut Vaasan tk:ssa 9 vuotta. Innostun kovasti kaikesta uudesta ja kehittämisideoita välillä pursuilee liiaksikin asti. Olen ollut onnekas, koska meidän terveyskeskuksessa on aina suhtauduttu myönteisesti ja kannustavasti pieniin ja suurempiinkin kehittämisprojekteihin. Pidän myös siitä, että
asioita oikeasti tehdään ja toteutetaan eikä vaan puhuta kauniita sanoja. Tykkään tehdä töitä yhdessä muiden kanssa, yhteistyössä on valtavasti voimaa. Vapaa-ajalla puuhastelen kaikkein mieluiten puutarhassa. Kolmen
teini-ikäisen lapsen äitinä vapaa-ajalla riittää myös monenlaista muuta aktiviteettia ja kuntoiluakin pyöräilyn ja kuntosalin muodossa.

Päädyin itse Vaasaan, koska halusin tehdä monipuolista työtä ja käyttää kaikkea lääkiksessä oppimaani. Kokonaisvaltainen ja laaja-alainen työote terveyskeskuksessa kiinnosti suppeammalla erikoisalalla työskentelyn jälkeen. Lisäksi säännöllinen päivätyö sopi lasten ollessa pieniä paremmin kuin ala, jossa olisi ollut yö- ja viikonloppupäivystyksiä.

Työskentelen Vaasan terveyskeskuksessa ja työtehtäväni liittyvät kaikki jollain tavalla lääkärikoulutukseen. Koordinoin ja kehitän meidän moniammatillisen opetusterveyskeskuksen toimintaa yhdessä opetushoitajan kanssa. Erikoistuvien ja YEK lääkärien jatkokoulutuksen suunnitelmallinen kehittäminen on iso osa tehtävänkuvaani. Meillä on joka perjantai lääkärimeeting sekä erikoistuvien/YEK lääkärien ryhmäkoulutukset kerran kuukaudessa. Niiden suunnittelu ja koordinointi
kuuluvat tehtäviini. Kliinistä potilastyötä teen tällä hetkellä kandien kanssa opetusterveyskeskuksessa. Elokuun alusta lähtien olen myös 50 %TY/VSSHP perusterveydenhuollon yksikön jatkokoulutuksen koulutusylilääkäri
Pohjanmaan alueella, eli tiivis yhteistyö Turun yliopiston yleislääketieteen, Satakunnan perusterveydenhuollon koulutustiimin ja Pohjanmaan terveyskeskusten kanssa lisääntyy ja vahvistuu entisestään. Olen mukana mm. kouluttamassa yleislääketieteen kouluttajalääkäreitä ja järjestämässä erikoistuvien seminaareja. Uutta erikoislääkärikoulutuksen uudistusta seuraamme tarkasti.

Lisäksi meillä on käynnissä Svenska Kulturfondenin tukema 3-vuotinen Kielimentori- projekti. Siinä kohderyhmänä on erikoistuvat/YEK-vaiheen lääkärit ja tavoitteena on tukea ja vahvistaa lääkärin ruotsinkielen taitoja mukavalla ja hauskallakin tavalla digitaalisuutta hyväksi käyttäen. Olemme
kuukauden päästä aloittamassa ensimmäisen kielimentoriryhmän, ja olen siitä todella innoissani. Teemme yhteistyötä Turun yliopiston, Åbo Akademin ja Datero ry:n kanssa. Teemme projektissa myös tutkimusta, jotta intervention hyödyllisyys ja vaikuttavuus saadaan selville.

Vaasan tk:ssa parasta on hyvät työkaverit. Meillä on hyvä fiilis ja ilmapiiri, saamme siitä toistuvasti hyvää palautetta myös meidän vierailevilta kouluttajilta ja opiskelijoilta. Kollegiaalisuus on meille tärkeää. Terveyskeskuksessa saa tehdä monipuolista työtä: vastaanotoilla käy potilaita vauvasta ikäihmisiin, sairauksia on kiireellisistä pitkäaikaisiin. Ennaltaehkäisevät palvelut tuovat vaihtelua työviikkoon. Kaiken kaikkiaan meillä on hyvät ja kattavat palvelutarjonnat potilaille myös muiden ammattilaisten toimesta. Muiden alojen erikoislääkäreitä on omassa talossa useita: geriatria, sisätaudit, radiologia, lastentaudit, oikeus- ja päihdepsykiatria sekä gynekologia.

Nuorten lääkäreiden koulutukseen on panostettu meillä jo vuosia. Olemme kahteen otteeseen saaneet 5 tähteä NLY koulutuspaikkakyselyssä. Kaikilla on oma henkilökohtainen ohjaaja ja ohjaustunti on varattu työohjelmaan. Matalan kynnyksen konsultaatiot toimivat myös muiden kollegojen kanssa erittäin hyvin. Meillä on säännölliset erikoistuvien/YEK-lääkärien omat ryhmäkoulutukset, joissa käsitellään suunnitelmallisesti lokikirjan aiheita rennosti yhdessä keskustellen ja pohtien. Lääkärit tekevät omat työohjelmansa itse eli omaan työpäivään voi vaikuttaa.

Minun päiväni koulutusylilääkärinä ovat hyvin vaihtelevia. Tapaan paljon erikoistuvia lääkäreitä ja ohjaajia eri terveysasemilla, suunnittelen ja valmistelen koulutuksia ja kokouksia sekä järjestelen kandiopetukseen liittyviä asioita. Yhteistyö erilaisten kumppaneiden kanssa sekä oman organisaation sisällä että ulkopuolella on tärkeä osa työtäni. Verkostoituminen ja yhteistyö ovatkin monella eri tasolla osa peruspäivääni.

Työyhteisössäni minut tekee tyytyväiseksi ihmiset, työkaverit, kollegat. Töitä on paljon ja välillä on haastavaa, mutta yhteishenki on kuitenkin vahva ja eteenpäin menemisen meininki näkyy.

Voin suositella Vaasan terveyskeskusta lääkärille, joka haluaa tehdä monipuolista työtä hyvässä porukassa ja koulutusmyönteisessä organisaatiossa. Kaksikielisyys on täällä se positiivinen bonus; potilaat osaavat lähes kaikki sekä suomea että ruotsia eli vähän piilossakin olevaa tai ruostumaan päässyttä ruotsinkielen taitoa täällä pääsee
treenaamaan turvallisessa ympäristössä.

Kaikilla on nimetty ohjaaja ja työohjelmassa on säännöllinen ohjaustunti. Matalan kynnyksen konsultaatiota on joka asemalla, käytössä on sekä puhelin että Skype ja tarvittaessa kollega tulee paikalle potilashuoneeseen. Terveysaseman lääkärikokoukseen voi tuoda haastavia tapauksia kollegojen yhteiseen pohdintaan. Ryhmäkoulutukset vahvistavat nuorten lääkäreiden ryhmäytymistä. Kaikki lääkärit kokoontuvat säännöllisesti yhteiseen meetinkiin.

Terveyskeskuksessa voi tehdä monenlaista ja monipuolista työtä. Meille sopii siis monenlaiset tyypit. Tärkeää on se, että on kiinnostunut ihmisestä kaikkine puolineen ja suhtautuu uteliaasti mutta kunnioittavasti elämän pieniin ja suuriin mysteereihin, joihin potilaita kohdatessa ja hoitaessa
törmää.

Työporukan hyvä yhteishenki tulee ilmi joka päiväisissä keskusteluissa; kokouksissa, koulutuksissa, lounas- ja kahvitauolla. Meillä hymyillään ja nauretaan paljon, välillä lounaalla tuntuu että on jo maanantaina perjantaifiilis. Keväisin on työhyvinvointipäivä, jolloin menemme jonnekin
mukavaan miljööseen ja rauhassa pysähdymme yhdessä miettimään työhyvinvointia lisääviä keinoja arkeen. Pikkujouluja olemme yhdessä viettäneet, joskus jopa speksejä siellä esittäneet.

Vaasa on sopivan iso pieni kaupunki, jossa pyörälläkin pääsee hyvin joka paikkaan. Ulkoilumahdollisuudet on hyvät, valaistuja kuntoratoja löytyy useampia. Muutenkin liikuntaa voi monipuolisesti harrastaa sekä seuroissa että vapaasti itse suunnitellen. Myös kulttuuritarjontaa löytyy sekä suomeksi että ruotsiksi, siitä pitävät huolen kaupungin suomen ja ruotsinkieliset teatterit, kaupunginorkesteri, useat kuorot, konsertit, museot ja taidenäyttelyt. Vaasan saaristo on kaunis, jos on innostunut vesillä liikkumisesta.

Tervetuloa Vaasaan! Ota rohkeasti yhteyttä, meillä ollaan kaksikielisiä eli täällä pärjää oikein hyvin hiukan piilossakin olevilla ruotsin kielen taidoilla. Tukenasi täällä on hyvä työyhteisö ja kohta myös kielimentori!

Tanja Eriksson, koulutusylilääkäri
Vaasan terveyskeskus