fbpx

YEK Ilmajoella

Olen reilu vuosi sitten Oulun yliopistosta valmistunut LL. Olen kotoisin Etelä-Pohjanmaalta ja valmistumisen jälkeen Etelä-Pohjanmaan kotoisuus ja sielua hivelevät laakeat peltomaisemat vetivätkin takaisin tänne töihin. Tykkään maaseudun rauhasta, hiljaisuudesta, luonnosta ja omasta tilasta. Etelä-Pohjanmaalla viihtyy ja potilaatkin ovat yleensä rehtiä ja reilua porukkaa, joiden hyväksi on mukava työskennellä.

Arki terkassa sisältää monipuolisia tehtäviä

Olin vuoden verran suorittamassa YEK-palveluita Ilmajoen terveyskeskuksessa, palvelut aloitin reilun kesäloman jälkeen, eli valmistumisen jälkeisenä syksynä. Vuoteen kuului kattavasti erilaisia työtehtäviä ja sijoituksia, kuten neuvolat (äitiys, perhesuunnittelu ja lasten), koulutarkastukset, kotihoidon konsultaatiot sekä kiirevastaanottoa ja poliklinikkaa, jossa perus vuosikontrolleja, pikapolia hoitajan kanssa, lausuntoja, toimenpiteitä jne. Näiden lisäksi jaksoon sisällytettiin 3 kk jakso akuuttiosastolla osastonlääkärinä. Lisäksi lääkärille kuului velvollisuus tehdä iltakiirevastaanottoa, jota tuli noin 1–2 vuoroa kuukaudessa. Iltakiirevastaanotto koki muutoksia vuoden aikana, jaksoni lopulla iltakiirevastaanotto-vuoron pituus oli vain 2 tuntia, eli klo 18 saakka. Illassa oli aina kaksi lääkäri kerrallaan töissä, eli yksin ei joutunut silloinkaan työskentelemään. Iltakiirevastaanotoilta kertyneitä ”ylitunteja” pystyi harvemmin ottamaan takaisin vapaana, eli ne tulivat normaalin työn lisäksi, mutta niiltä sai toki korotettua tuntipalkkaa normaalin kuukausipalkan päälle. Nyt Ilmajoella on alettu tehdä myös vuoroja viikonlopun aikana, nämä vuorot on keskitetty Seinäjoelle.

Tavallinen työpäivä Ilmajoen tk:ssa alkoi klo 7.45. Työviikkojen sisällöt ja päivien pituudet vaihtelivat viikkojen välillä. Yleensä yhtenä päivänä viikossa oli joko neuvolaa tai koulutarkastuksia, muut päivät olivat sitten polityöskentelyä, eli kiirevastaanottoa, vuosikontrolleja, toimenpiteitä, pikapolia, kotisairaanhoidon konsultaatioita, puheluita, joitain kirjallisia asioita, kuten lausuntoja tms. Työpäivä loppui viimeistään klo 16.00, ellei ollut iltakiirevastaanottovuoroa. Kolmena aamuna viikossa oli lääkäreiden yhteinen röntgenmeeting, jossa katsotaan kaikki Ilmajoella otetut rtg-kuvat yhdessä, tällöin on hyvä mahdollisuus myös konsultoida seniorilääkäreitä! Lisäksi joka torstai-iltapäivä on lääkäreiden yhteinen meeting/ koulutus, jossa käydään läpi ajankohtaisia asioita/koulutuksia yms. laidasta laitaan. Tällöin myös hyvä hetki konsultoida senioria, jos on tarvetta.

Kiireettömät vastaanotot olivat monesti varsin itsenäistä työskentelyä, kun taas pikapolia pidetään yhdessä hoitajien kanssa ja kiirevastaanotolla hoitajat ovat yleensä lääkärin apuna, joko seurantahuoneissa potilasta hoitaen tai lääkärin pyytämien tutkimusten toteutuksen muodossa. Toimenpiteitä varten saat Ilmajoella aina hoitajan kaveriksi. Suunnitelluissa toimenpiteissä, kuten koepalanotoissa, hoitaja valmistelee steriilin pöydän, valmistelee potilaan, auttaa toimenpiteessä lääkäriä, huolehtii potilaalle tikkienpoistoajat yms sekä siistii sekä suojaa haavan sen jälkeen, kun lääkäri on valmis omalta osaltaan. Kiirevastaanotollakin saa hoitajan aina kaveriksi esim punktioihin. Neuvolat ja koulutarkastukset pidetään yhteisvastaanotoilla terveydenhoitajan kanssa.

Jokaiseen polipäivään kuuluu noin 0,5–1 tunti kirjallista/tyhjää aikaa ennen lounasta ja päivän päätteeksi, jotka toimivat pelivarana ja puskurina, mikäli joku vastaanotoista venyy tai joku potilas vaatiikin laajempia selvittelyitä/ kiirevastaanotolla on ruuhkaa. Nämä ajat olivat pääasiassa varsin tyhjinä juoksevista kirjallisista asioista, koska Ilmajoella on etälääkäri, joka hoitaa esim reseptinuusinnan. Työtä polilla oli toki paljon, ja monesti nuo ylimääräiset tunnit kuluivatkin aina päivän aikana vastaan tulevien asioiden selvittelyssä. Usein potilaalla on paljon asiaa lääkärille kerrottavana ja monesti vastaanottoon varattu aika tahtoo loppua kesken.

Vuodeosastolla työ oli varsin itsenäistä, rtg-meetingit kuuluivat aikatauluun, ja seniorilääkäri eli yleislääketieteen erikoislääkäri kävi 2–3 päivänä noin tunnin mittaisella konsultaatiokäynnillä, jossa oli mahdollista kysyä ja katsoa asioita yhdessä. Osastolla kierto tehtiin yhdessä kokeneen sairaanhoitajan kanssa, ja kerran viikossa oli moniammatillinen meeting, jossa potilaiden tilannetta pohdittiin yhdessä kotihoidon edustajien, fysioterapeutin, lääkärin ja osaston hoitajien kanssa.

Tukea ja tietoa on hyvin saatavilla

Ohjaus jakson aikana toteutui todella hyvin. Joka viikko oli oman ohjaajalääkärin kanssa ohjaustunti, jonka saimme käyttää itse päättämällämme tavalla asioita läpikäyden. Näiden ohjaushetkien lisäksi oli säännöllisesti edellä mainitsemani röntgenmeetingit, sekä torstai-iltapäivien meetingit. Lisäksi kerran kuukaudessa on JIK-alueen nuorille lääkäreille yhteinen koulutusiltapäivä, jossa käytiin kouluttajalääkärien vedolla laidasta laitaan erilaisia nuorelle lääkärille keskeisiä asioita läpi; esimerkiksi haavanhoidon ABC, sosiaalityö, kotisairaala, ajanhallinta, vaikeat potilaskohtaamiset jne. Talon ulkopuolisiin koulutuksiin pääsi mukavasti, talvikautena jokaista työskentelykuukautta kohden tuli yksi koulutuspäivä.

Miksi Ilmajoelle?

  • huippu työporukka, seniorilääkäreiltä uskaltaa kysyä apua ja hoitajille uskaltaa myöntää, jos ei jotain osaa
  • osaavat sairaanhoitajat ja terveydenhoitajat (nuoren) lääkärin apuna ja tukena, auttavat ja asiat sujuvoituvat myös paljon, kun on hoitaja työparina esim toimenpiteissä ja kiirevastaanotolla sekä neuvoloissa/kouluilla
  • työlistoissa pelivaratunnit polipäivinä, saat potilaat ulos talosta ennekuin ovet menee kiinni
  • työtä oli paljon, ja välillä päivät venyi ja työmäärä kuormitti, mutta toisaalta työtä tekemällä myös oppi todella paljon ja apua sai aina ennemmin tai myöhemmin, eli yksin ei jäänyt asioiden kanssa
  • terveyskeskuksen koko on aika sopiva, kaikki ihmiset oppii tuntemaan jakson aikana ja talokin tulee tutuksi
  • työtilat ovat remontoidut, viihtyisät, vastaanottohuoneet hyvän kokoiset
  • koulutukset toteutuvat todella kivasti ja ohjauksesta on huolehdittu viikoittain oman ohjaaja lääkärin kanssa sekä ryhmäohjauksena

Laura Oulun yliopistosta

Yhteistyömme Satakunnassa laajeni

Satakunnan alueen rekrytointimme on laajentunut ja töitä on tarjolla nyt useammalta terveysasemalta ja osastotöistä. Töitä on tarjolla aina kandista erikoislääkäriin.

Lisätietoja antaa rekrytointiasiantuntija
Kirsi Saarenheimo
040 559 0932 |

Satakunnan työtarjonta

  • Säkylän terveysasema
  • Kankaanpään terveysasema
  • Rauman terveysasema ja osastot
  • Huittisten terveysasema ja osastot
  • Euran terveysasema
  • Eurajoen terveysasema
  • Pohjois-Porin terveysasema
  • Itä-Porin terveysasema
  • Länsi-Porin terveysasema
  • Nakkilan terveysasema
  • Kokemäen terveysasema
  • Harjavallan terveysasema

Kuva: Rauman kaupunki

Emilia viihtyy Vaasan terkassa

Hei! Olen Emilia, alun perin lähtöisin Etelä-Pohjanmaalta, nykyään asun Vaasassa. Opiskelin Uumajassa Ruotsissa ja valmistuin lääkäriksi 2023. Vapaa-ajalla pidän liikkumisesta niin hiihtoladuilla kuin crossfitsalilla. Kirjat ja käsityöt kulkevat myös mukana.

Olen töissä Vaasan terveyskeskuksessa, työtehtäviin kuuluu laajasti niin kiireetöntä ja kiireellistä vastaanottoa, sekä sektorityönä lastenneuvolassa kerran viikossa. Halusin opintojen jälkeen palata Suomeen, mutta pitää ruotsin kielen myös mukana, jolloin Vaasa oli sopiva vaihtoehto.

Tosiaan, kerran viikossa olen lastenneuvolassa, muina päivinä vaihdellen kiirevastaanottoa, kiireetöntä vastaanottoa ja toimistotöitä. Kiirevastaanottoa on puoli päivää kerrallaan, toinen puolisko päivästä on aikaa konsultaatioille, resepteille, labroille ja yhdelle vastaanotolle. Vastaanottopäivinä potilaiden määrä vaihtelee kokemuksen mukaan. Maanantaista torstaihin työaika on 8–16, perjantaisin 8–14:15. Noin kerran kuussa perjantaisin iltapäivän kiirevastaanotto loppuu neljältä.

Muita mahdollisia sektoritöitä ovat äitiysneuvola, kouluterveydenhuolto, traumapoli ja veneerinen.

Ilmapiiri on innostava ja apua saa kiireen keskelläkin

Vaasan tk:ssa on hyvä seniorituki ja huippu työporukka. Vaikka kiirettä riittää, saa kysymyksiin aina vastaukset. Myös yleinen innostava työilmapiiri auttaa jaksamaan. Huonompiakin päivä pystyy käymään läpi kollegoiden kanssa.

Terveyskeskuksella on uudet toimivat tilat ja keskussairaala aivan vieressä. Kollegoita, niin hoitajia kuin lääkäreitäkin on useita samaan aikaan paikalla. Työtä on paljon ja kiirettä riittää, mutta yleinen ilmapiiri on positiivinen ja kehittävä. Nuorille lääkäreille on oma nimetty ohjaaja, jonka kanssa työnohjausta on kerran viikossa. Joka perjantai on aamukoulutus ja lääkärikokous joka toinen viikko. YEK ryhmänohjauksia on kerran kuussa. Koulutuksiin kannustetaan osallistumaan ja esimerkiksi lääkäripäivillä tms. pystyy osallistumaan hyvin.

Poissaolotoiveet ja lomatoiveet toteutuvat myös pääsääntöisesti. Omaan työnkuvaan ja työohjelmaan pystyy vaikuttamaan ja päiviä voidaan muokata tarpeen mukaan. Ylilääkärit (ja muutkin kollegat) ovat helposti lähestyttäviä ja avuliaita. Uusia ideoita kuunnellaan ja kokeillaan. Terveyskeskuksessa toimii myös hoitajien ja lääkäreiden yhteiset hupiklubi ja hobbyklubi, joihin kaikki ovat tervetulleita.

Kielitaito karttuu työkokemuksen mukana

Vaasassa kaksikielisyys on iso plussa, mutta pelkästään toisellakin pärjää pitkälle. Kollegoista useimmat puhuvat molempia kieliä, mutta löytyy myös vain ruotsin -tai suomenkielisiä kollegoja. Ruotsia ei kannata etukäteen jännittää, kielitaito karttuu ja potilaat ovat ymmärtäväisiä.

Vaasa ei itselleni ollut tuttu kaupunki ennen tänne muuttamista, mutta on yllättynyt positiivisesti! Merellinen luonto, paljon eri harrastusmahdollisuuksia eri liikuntalajeista keramiikkaan, sekä useampia hyviä ravintoloita.

Kannattaa kokeilla rohkeasti erilaisia paikkoja ja eripituisia jaksoja, jos vain mahdollista! Työhyvinvoinnista kannattaa pitää alusta asti kiinni, eikä jäädä ylikuormittavaan paikkaan. Vaasassa myös muista poikkeavana karttuu työkokemuksen lisäksi kielitaito!

Tervisin, Emilia

Lähiohjausta ja laadukasta koulutusta psykiatrialla Sairaala Novassa

Panostus koulutukseen lisää yhteistyötä, tiedonjakamista ja se auttaa uuden tiedon soveltamista käytännön hoitotilanteissa. Sairaala Nova on moderni keskussairaala Jyväskylässä Keski-Suomen hyvinvointialueella. Psykiatrian osastoja on kuusi ja sen lisäksi erikoissairaanhoito tarjoaa laajasti avohoitopalveluja. 

Psykiatrinen avohoito on jaettu toiminnallisiin kokonaisuuksiin. Erityisiä hoito-ohjelmia tarjotaan muun muassa persoonallisuuden epävakauteen ja krooniseen masennukseen. Työ tehdään moniammatillisissa tiimeissä. 

Vuoden sisällä Sairaala Novassa on valmistunut kuusi psykiatrian erikoislääkäriä, joista viisi jäi virkoihin Sairaala Novaan ja myös kuudes virkaan Keski-Suomen hyvinvointialueelle. Osastonylilääkäri Inari Burton (kuvassa oikealla) toimii neuromodulaatioyksikössä, jossa annetaan sähkö-, magneettistimulaatio- ja ketamiinihoitoja. Hän on yksi viime vuonna psykiatrian erikoislääkäriksi valmistuneista. 

”Opiskeluaikana tajusin, kuinka laaja-alaista psykiatria onkaan”, Burton kertoo. 

Kliinisen opettajan Elina Mäntysen kanssa Burton suunnitteli opinto-ohjelmansa kattavaksi ja omien toiveidensa mukaiseksi. 

”Mentorina huolehdin, että erikoistumisvaatimukset täyttyvät eikä erikoistumisaika pitkity”, Mäntynen kertoo. Hän on työskennellyt psykiatrian alalla jo 30 vuotta. 

”Lähiohjaus ei ole meillä sanahelinää. Meillä on mukava työyhteisö ja kerta kaikkiaan osaavaa, fiksua porukkaa töissä”, Mäntynen kertoo. 

Hoitomallien kehittämisessä ja vaikuttavuustutkimusten toteuttamisessa on kokopäiväisesti mukana psykiatrian professori Sari Lindeman

”On valitettavaa, että lääketieteen perusopetuksessa psykiatria jää liian teoreettiselle tasolle. Valitettavasti se laskee kiinnostusta psykiatriaan.” 

Psykiatriaan erikoistuville lääkäreille Sairaala Novassa on teoriaopetusta yhden työpäivän verran viikossa. Sairaala Novalla on Itä-Suomen yliopiston kanssa erillissopimus, jonka mukaisesti Novan psykiatrialla koulutettavien erikoistuvien ei tarvitse tehdä yliopistoklinikkajaksoa. 

”Mielenterveyden häiriöitä voidaan hoitaa ja tuloksia saada. Hoitomuodotkin kehittyvät jatkuvasti ja oirekuviin saadaan täsmällisiä hoitoja”, Lindeman kertoo. 

”Tulevana kesänä järjestämme jo seitsemättä kertaa psykiatrian kesäkoulun, jossa käymme neljän viikon ajan kattavasti läpi keskeisiä kliinisiä aiheita. Kesäkoulu on suunnattu erityisesti kesäkandeillemme. Esitysten pitäjät ovat talomme omia erikoislääkäreitä”, Mäntynen sanoo. 

Inari Burton on tyytyväinen niin koulutusjaksoonsa kuin sitten tulevaisuuden mahdollisuuksiinsa nykyisessä työssään. 

”Olen juuri aloittanut tutkimuksen, jolla selvitetään taitovalmennuksen vaikuttavuutta tunne-elämän säätelyvaikeuksiin. Työpäiväni ovat aina mielenkiintoisia, haastavia ja uutta opettavia!” 

Raahen terveyskeskuksessa ammattitaito kohtaa yhteisöllisyyden

Hei! Olen Ida, 27-vuotias lääkäri Oulusta. Puuhailen vapaa-ajalla milloin mitäkin: neulon, urheilen ja leivon. Tallillakin saatan piipahtaa ja saan uuden harrastusinnostuksen vähintään puolen vuoden syklillä!

Olen valmistunut lääkäriksi vuonna 2023. Olen ollut töissä yksityisellä puolella työterveyden sairasvastaanotolla, päivystänyt eri pisteissä ja tehnyt osittain myös tutkimustyötä. Nyt sitten tulin Raaheen tekemään YEK-terveyskeskusjaksoa.

Seniorikonsultti saa kiitosta

Näin alkuvaiheessa uraani koin, että vahva seniorituki olisi tärkein kriteeri työpaikalle. Raahessa vastaanoton puolella seniorikonsultti on niillä töin joka päivä, joten jatkuvasti ei tarvitse vilkuilla muiden potilaslistoja ja pohtia keneltä voisi kysyä neuvoa. Suuri tuki omalle jaksamiselle onkin jo tieto seniorikonsultin olemassaolosta takapiruna varsinkin alussa, kun alueen palvelujärjestelmät eivät ole tuttuja ja sen selvittelyyn kuluu aikaa.

Työviikkoni Raahessa sisältää kiireetöntä vastaanottoa ja vaivavastaanottoja, toimistotyötä omien potilaiden jatkojen osalta, vaihtelevasti myös lasten- ja äitiysneuvolaa, koululääkärityötä ja hoitajakonsulttina toimimista. Työn vaihtelevuus on mukavaa, kun ei ole kahta samanlaista päivää peräkkäin. Pidän myös siitä, että saman potilaan asioita saa hoitaa eteenpäin pidempään kuin aiemmissa työkokemuksissani, ja tätä kautta tulee erityyppisiä onnistumisen kokemuksia. Äitiysneuvola on lempisektorityöni, se on mielenkiintoista, vaihtelevaa ja haastavaa ja näin itse raskaana ollessa varmaankin myös ajankohtaisuus kiehtoo.

Parasta työssäni Raahessa on se, että seniorikonsultti on irrotettu potilastyöstä konsulttihommiin aina kyseiseksi päiväksi. Aiemmissa työpaikoissa on joutunut hakemaan, että keneltä voisi kysyä apua, ja se loi painetta selvitä itsekseen ongelmien kanssa ja loi siten epävarmuutta lisää päiviin, jota tässä työssä on jo ihan riittämiin.

Työmatkan hyödyt yllättivät!

Ajattelin ennen työjaksoa, että kimppakyydit ovat lähinnä taloudellisen säästön kannalta hyödyllisiä, mutta yllätyin positiivisesti siitä, miten hyödyin itse eniten ehkä juuri vertaistuesta ja siitä, että mieleen pyörimään jääneet työasiat pysty kollegoiden kanssa käsitellä jo työmatkalla ja sitten jättää vapaa-ajalla kotona jo taakseen. Erityisesti, kun välillä oli joku raskaampi päivä, oli mukavaa, kun sai käsitellä sitä vertaistuellisten kollegoiden kanssa eikä jäädä pyörittelemään mieleen ja purkaa lopulta puolisoon.

Työyhteisössä kaikki ovat todella mukavia ja auttavaisia. Monet käyvät samaan aikaan lounaalla taukohuoneessa, joten ihmisiin tutustui melko nopeastikin taukojen lomassa. Aina on olo, että saa ja pitääkin kysyä kaikki ”tyhmät” kysymykset mitkä mietityttävät ja sain kyllä aina myös niihin hyviä vastauksia.

Sovin työt Raaheen alun perin Mediavun kautta – Mediavun kanssa vuorovaikutus oli suoraviivaista ja helppoa, kaikkiin kysymyksiin vastattiin ja kun minun piti esimerkiksi viivästyttää töiden aloitusta, niin tämäkin onnistui ja hoitui sukkelaan.

Lääkärille, joka pohtii töitä Raahesta haluaisin sanoa, että Raahen terveyskeskuksessa on mukavat työkaverit joiden kanssa tehdä töitä, monipuolisuutta ja vaihtelevuutta löytyy eri sektoreiden ja myös potilasryhmien osalta ja koskaan et ole töissä yksin, vaan aina löytyy joku, jolta kysyä apua. Jos työmatkaa tuleekin, niin sen hyödyt voivat yllättää!

”Soite on työpaikkana hyvä!”, summaa Kokkolan lääkäri Timo

Olen Timo, 34-vuotias terveyskeskuslääkäri Kokkolasta. Lapsuuteni asuin Pietarsaaressa ja opintojen jälkeen muutin Kokkolaan – mielestäni kotiseudulleni, koska sukulaiseni asuvat Kokkolassa. Perheeseeni kuuluu vaimo ja 3- ja 5-vuotiaat lapset. Vapaa-ajalla tykkään liikkua luonnossa vuodenajan mukaan esim. maastopyöräillen tai hiihtäen. Kokkola tarjoaakin hyvät puitteet molempiin. Lisäksi käyn Soiten henkilökuntayhdistyksen suositulla sählyvuorolla keskiviikkoisin.

Työskentelen Kokkolan pääterveysasemalla terveyskeskuslääkärinä. Mediapu taisi avustaa ylilääkärin yhteystietojen välittämisessä, vaikka tiesin jo etukäteen, että Kokkolaan minä muutan ja jään asumaan.

Olen ollut samassa työpaikassa vuodesta 2017 ja tällä hetkellä yleislääketieteen erikoistumisopintoni ovat loppuvaiheessa. Työni koostuu valtaosin vastaanottotyöstä, lisäksi teen ns. sektoritöitä opiskeluterveydenhuollossa. Osallistun myös vastaanoton kehittämistyöhön ja opiskelijaohjauksiin. Keväisin osallistun kutsuntojen ennakkoterveystarkastusten tekemiseen. Lisäksi päivystän pari kertaa kuussa joko virka-aikana tai virka-ajan ulkopuolella. Soitessa on se mukava puoli, että päivystää saa, jos haluaa, mutta käytännössä ei mitään pakkoa ole. Yhteispäivystyksen lisäksi täällä on erittäin toimiva lastentautien päivystyspiste.

Tavallinen työpäiväkin voi olla monipuolinen ja vaihteleva

Tavallisena päivänä terveyskeskuksessa saatan olla puoli päivää tiimimme konsulttilääkärinä, jolloin vastaan tiimihuoneessa puhelintyötä tekevien hoitajien suullisiin ja kirjallisiin kysymyksiin. Lisäksi käyn tarpeen vaatiessa konsultoimassa hoitajien vastaanotolla. Toinen puoli päivästä kuluu usein vastaanottotyössä. Vastaanottotyö on mukavaa pitkien potilassuhteiden ja riittävän pitkien vastaanottoaikojen yleensä 30–60 min ansiosta. Aikaa toimistotöillekin jää yleensä riittävästi. Pidän vaihtelevasta työstä.

Yhteen hiileen puhaltamista läpi erikoisalojen

Täällä Soitessa työntekijä voi vaikuttaa omaan työnkuvaansa. Kaikki toiveet pyritään ottamaan huomioon. Pääterveysasema sijaitsee samassa korttelissa erikoissairaanhoidon kanssa. Potilastietojärjestelmä ja ruokalakin on yhteinen, mikä mahdollistaa helpot käytävä- ja paperikonsultaatiot yli erikoisalojen. Soitessa on ns. yhteiseen hiileen puhaltamisen meininki. Hyvät ideat on helppo viedä eteenpäin ja ottaa käyttöön.

Koen, että työtäni arvostetaan ja että tulen kuulluksi. Vaikka töitä olisi paljon, saan tehdä työni rauhassa. Voin vaikuttaa oman työni sisältöön ja työaikaani.

Työyhteisö on nuorekas, rento ja mukava. Tällä hetkellä meillä on useampia virkasuhteisia yleislääketieteeseen erikoistuvia lääkäreitä. Kavereita löytyy varmasti.

”Soite on työpaikkana hyvä!”

Sama työnantaja perusterveydenhuollossa ja erikoissairaanhoidossa mahdollistaa esimerkiksi sen, että kertyneet lomat säilyvät lääkärin siirtyessä tk-palveluiden jälkeen erikoissairaanhoitoon. Täällä on sopivan kokoinen työyhteisö, jossa on kollegoja monessa uran eri vaiheessa kandeista erikoistuviin ja kokeneisiin erikoislääkäreihin. Työhyvinvointia pitää yllä myös kunnolliset kahvi- ja ruokatauot.

Jokainen työntekijä perehdytetään, ja perehdytyksen jälkeenkin konsultaatiot päivän aikana sujuu hyvin. Kollegaa kehtaa häiritä kysymyksillä. Yliopiston hyväksymässä koulutusterveyskeskuksessa saa henkilökohtaista ohjausta ja ryhmäohjausta, työpaikkakoulutusta ja työpaikan ulkopuolisiinkin koulutuksiin pääsee osallistumaan. Lääke-esittelyjä pidetään viikoittain.

Riippuu lääkärin koulutustasosta ja kokemuksesta, mutta sanoisin, että kollegiaalista tukea on saatavilla riittävästi.

Kokkolassa on hyvä rakentaa oman näköisensä arki

Kokkola on sopivan kokoinen ja sopivan hintainen kaupunki. Laajojen työmahdollisuuksien lisäksi täällä on hyvät harrastusmahdollisuudet. Kaupunki on lapsiystävällinen ja turvallinen. On aivan mahdollista muuttaa omakotitaloon ja käydä pyörällä töissä. Kulttuuritarjontaakin on laajasti, joskaan ei aivan vuoden jokaiselle päivälle. Kokkolaa ympäröivä kaupunki on laaja. Kokkolassa on paljon teollisuutta ja yrityksiä, joten työpaikka löytynee myös lääkärin puolisolle.

Tervetuloa työkaveriksi!
Timo Kaivosoja

Ohtakarin kuva: Kokkolan Kaupunki, kuvaaja Konsta Linkola

Aku viihtyy Tunkkarissa terkkalääkärinä

Olen Aku Kankaanpää, 38-vuotias terveyskeskuslääkäri, valmistunut Oulusta 2012. Harrastan luonnossa liikkumista monessa muodossa ja erityisesti pidän valokuvauksesta.

Kokkolan alueelle olen asettunut, koska vaimon sukujuuret ovat paikkakunnalla. Itse olen kotoisin tunnin ajomatkan päästä Kauhavalta. Alun perin oli aikomus olla täällä vuoden, pari ja sitten suunnata muualle, mutta suunnitelmat muuttuivat ja hakeuduin virkaan syksyllä 2012. Siitä lähtien olen ollut töissä Tunkkarin terveyskeskuksessa. Teen päivätyössäni 4-päiväistä viikkoa, minkä lisäksi päivystän viikoittain Keski-Pohjanmaan keskussairaalassa yhteispäivystyksessä ja lastenpäivystyksessä.

Otamme uudet työkaverit lämmöllä vastaan

Työpaikoilla hyvä työilmapiiri on keskeisen tärkeä asia, eikä se ole monesti ollenkaan itsestäänselvyys. Voin kertoa, että meillä on loistava ja avoin työilmapiiri ja tänne on helppo tulla töihin!

Oman työpaikan vahvuus työilmapiirin lisäksi on asioiden yleinen toimivuus, kaikki tietävät omat tehtävänsä ja yhteistyö työkavereiden kanssa on saumatonta. Kaikki saavat tulla töihin omana itsenään ja kaikilta uskaltaa tarvittaessa kysyä apua, jos tulee kysymyksiä mieleen.

Tunkkarissa saan tehdä lääkärin työtä monipuolisesti ja työajan puitteissa

Tunkkarin terveyskeskus on vajaan 10 000 asukkaan perusterveydenhuollosta vastaava terveyskeskus. Meillä on laboratorio ja röntgen käytettävissä, joten asioita voi tutkia ja hoitaa varsin pitkällekin, eikä heti ole tarpeellista käyttää erikoissairaanhoidon palveluita.

Täällä hoidetaan aidosti alueen koko väestöä vauvoista ikäihmisiin. Kaikki yleislääkärin työnkuvaan kuuluvat tehtävät tulevat tutuksi. Työn järjestelyihin kuten työaikaan voi itse vaikuttaa ja työtahti on sopiva.

Työ alkaa kello 8, yleensä omaan vastaanottopäivään kuuluu noin kahdeksan puolen tunnin ajanvarausvastaanottoa, joiden välissä on sopivasti aikaa paperitöiden tekemiselle. Osa päivistä on kiirevastaanottoa, jossa on 20 minuutin ajat. Työt saa yleensä hyvin tehtyä niihin varatun ajan puitteissa, eikä ainakaan omalla kohdalla ole ylitöihin jäämisen tarvetta.

Työyhteisössä tuemme toisiamme

Tunkkarin terveyskeskuksessa on pääsääntöisesti yksi lääkäri joka päivä konsulttina, joka hoitaa juoksevia asioita ja paperitöitä. Hän vastaa mahdollisesti ilmeneviin kysymyksiin. Apua mieltä askarruttavissa kysymyksissä saa kyllä koko työyhteisöltä ja keneltä tahansa uskaltaa kysyä. Pyrimme kerran kuukaudessa pitämään palaverin, jossa ovat läsnä sekä hoitajat että lääkärit.

Kokkolan seutu yllättää positiivisesti!

Vapaa-ajan harrastusmahdollisuudet alueella ovat monipuoliset, erityisesti kulttuuritoiminta on vilkasta. Ulkoilumahdollisuudet ovat hyvät ja täällä on eri lailla tilaa liikkua kuin suurten kaupunkien ympärillä. Alueen palvelut ovat väkilukuun nähden monipuoliset ja elinvoimaiset.

Tervetuloa työkaveriksi Soiteen!
Aku Kankaanpää

Työviikkoni Sairaala Novan psykiatrialla

Kertomus työviikostani,

Terveiset Sairaala Novan psykiatrialta! Työskentelen psykiatriaan erikoistuvana lääkärinä nyt somatopsykiatrian ja syömishäiriöiden hoitomalleissa. Edeltävän 2,5 vuoden aikana olen nähnyt monia osastoja toiveideni mukaan ja työskennellyt myös aiemmin avohoidossa. Päivystyksiä on ollut noin kerran kuussa. Nykyisessä työpisteessä tapaan viikoittain potilaita molemmista hoitomalleista. Somatopsykiatrian työtehtävissä tapaan potilaita myös somatiikan osastoilla. Tässä työssä voin yhdistää aiempaa työkokemustani mm. työterveyshuollosta ja fysiatrialta.

Yleensä maanantaisin minulla on vastaanotto- ja puhelinaikoja potilaille. Tiistaisin minulla on aamusta potilastyötä ja sitten syömishäiriöiden hoitomallin tiimi, jossa yhdessä käsittelemme potilaita moniammatillisesti erikoislääkärin johdolla. Olen aloittanut työt neuromodulaatiohoitojen parissa aiemmin TMS-hoidon osalta ja nyt myös ECT-työryhmässä. Joulun alusviikolla tiistaina osallistuin ECT-työryhmän palaveriin, jossa käsittelimme lähetteitä ja ECT-hoitojen toteutukseen liittyviä asioita erikoislääkärin ohjauksessa. Päivä jatkui erikoistuvien koulutuksella.

Keskiviikkoaamuisin on psykiatrian avohoidon lääkäreiden yhteinen meeting. Silloin käydään läpi ajankohtaisia asioita, ja kollegoilta on mahdollista kysyä kliinisesti askarruttavia asioita. Tämän jälkeen minulla on vastaanottoa ja sitten somatopsykiatrian työryhmän yhteinen tiimiaika hoidon suunnitteluun ja potilasasioiden käsittelyyn moniammatillisesti. Työryhmässä on aina ylilääkäri paikalla, ja ylilääkäri Tuula Pesonen ohjaa erikoistuvaa tiimin aikana ja erillisen, viikoittaisen ohjaustunnin aikana. Tuulalla on vuosien kokemus yleissairaalapsykiatrialta ja syömishäiriöistä. Lisäksi Tuula on ansioitunut mm. tutkimuksen ja oppikirjojen kirjoittamiseen saralla. On mahtava tilaisuus saada työskennellä Tuulan ohjauksessa. Tiimin jälkeen käymme kollegoiden kanssa yhdessä syömässä ja sitten hoidan kirjallisia potilasasioita ennen ryhmätyönohjausta.

Torstaisin minulla on pääsääntöisesti vastaanottoja ja puhelinaikoja. Perjantaisin teen myös potilastyötä ja iltapäivisin on neuromodulaatiohoidoista TMS-työryhmän palaveri, jossa käsittelemme saapuneet lähetteet ja suunnittelemme potilaiden TMS-hoitojen toteutusta. Myös TMS-tiimissä erikoislääkäri ohjaa erikoistuvaa.

Kokonaisuudessaan koen työn psykiatrialla olevan hyvin monipuolista. Pidän tärkeänä osasto- ja avohoidon yhteistyötä, ja työskentely molemmissa tahoissa on siten tärkeää. Koulutukset toteutuvat professorin ja kliinisen opettajan ohjauksessa. Koulutuksesta olen saanut paljon apua käytännön työhön, ja toteutus on ollut toimiva. Myös talon ulkopuolisiin koulutuksiin on ollut mahdollista osallistua. Kaikilla on oma erikoistumissuunnitelmansa ja toiveita sijoitusten suhteen on kuunneltu. Halutessaan erikoistuva voi tehdä myös tutkimustyötä, mutta tähän ei ketään painosteta. Työmahdollisuudet ovat laajat ja erikoistuvien toiveita kuunnellaan Novan psykiatrialla. Työvoimapula meillä on jatkuva, joten siksi olisi mahtava saada juuri sinut mukaan työskentelemään kanssamme. Mielenterveyden häiriöt ovat lisääntyneet viime vuosina ja nopeasti COVID-19-pandemian myötä. Siksi kaikilla erikoisaloilla psykiatrian osaaminen on entistäkin tärkeämpää.

Tervetuloa Novaan psykiatrialle!

Inari Burton, LT
Psykiatriaan erikoistuva lääkäri

YEKin tk-palvelujen suorittaminen Oulaisissa

Olen Ulrika Sieppi, 25-vuotias Oulun yliopistosta keväällä 2022 valmistunut lääkäri. Olen asunut lähes koko elämäni Oulussa, jossa suurin osa ystävistäni ja perheestäni asuu. Vapaa-ajalla urheilen paljon mm. salibandyn, jääkiekon, padelin ja kuntosalin parissa. Järkkäilen myös monenlaisia aktiviteetteja ja reissuja.

Aloitin juuri erikoistumiseen liittyen sairaalapalvelujen kerryttämisen kirurgialla Oulaskankaan sairaalassa ja todennäköisesti tulevaisuudessa minusta tulee ortopedi. Pari vuotta sitten sain MediAvun kautta sovittua työt 5. vuoden kandiksi Oulaisten terveyskeskukseen. Oulainen osoittautui sen verran mukavaksi paikaksi, että jatkoin sitten töitä koulun ohella viimeisenä opiskeluvuotena ja valmistumisen jälkeen tein 9 kk YEKiin liittyvät tk-palvelut myös sinne.

Monipuolista lääkärintyötä hyvässä ohjauksessa

Oulaisten terkkari oli sopivan kokoinen paikka aloittaa. Meitä oli 5–8 lääkäriä töissä, joista YEKiläisten tukena oli useampi kokenut terveyskeskuslääkäri. Oulaisten tk:ssa pääsi tekemään monipuolisesti eri töitä. Vastaanoton lisäksi sai päivystää, olla osastolla, neuvolassa, koululääkärinä sekä kotisairaanhoidon, vanhainkotien ja muiden asumispalveluyksiköiden lääkärinä. Kaikkiin tehtäviin sai oman perehdytyksen, joten ei tarvinut stressata etukäteen mitä missäkin piti tehdä. Lisäksi tk:ssa pystyi matalalla kynnyksellä kysymään kollegoilta ja usein myös kokeneet hoitajat osasivat vastata kysymyksiin.

Terveyskeskuksessa oli oma konsulttilääkäri, jolla ei ollut omia potilaita vaan hoitajat ja muut lääkärit pystyivät milloin tahansa kysymään häneltä. Hoitajista osa piti omaa erikoisvastaanottoa ja mm. diabetes-, keuhko-, sydän-, depressio-, syöpä- ja päivystävän sairaanhoitajan vastaanotot löytyivät talosta.

Oulaskankaan sairaalan läheisyydestä on etua

Oulaisten tk oli myös siksi hyvä ja opettavainen paikka koska se on Oulaskankaan sairaalan vieressä ja sairaalan puolelta sai kattavasti laboratoriokokeita ja kuvantamistutkimuksia, joiden avulla sai itse hoitaa potilaat alusta loppuun tai ainakin hyvin pitkälle. Sairaalan puolelta sai RTG:t, tietokonekuvaukset, ultraäänet ja MRI-rekka kävi säännöllisesti. Lisäksi sairaalasta pystyi konsultoimaan mm. kirurgia, sisätautilääkäriä, lastenlääkäriä, gynekologia, korvalääkäriä ja urologia.

Hyvää terkkarissa oli myös se, että työaikaan pystyi itse vaikuttamaan, tarvittaessa sai vapaata, YEKiin liittyviä koulutuksia sai järjestymään hyvin ja pystyin osan palveluista tekemään 4-päiväisenä pidennetyllä työajalla. Iso plussa oli myös, että vieressä olevassa Oulaskankaan sairaalassa pystyi tekemään iltaisin YLE-päivystyksiä joista sai mukavasti lisäkokemusta ja tienestiä.

Oulaisten terveyskeskus on hyvä paikka oppia

Nuoren lääkärin kannattaa valita Oulaisten terveyskeskus koska sieltä saa monipuolisen kokemuksen tk-lääkärin työstä. Paljon pääsee tekemään itse, mutta apua ja tukea saa matalalla kynnyksellä. Työilmapiiri on mukava ja kannustava, nuoriin lääkäreihin suhtaudutaan hyvin ja reilusti eikä mahdottomia odotuksia heitetä heidän hartioille.

Ulrika Sieppi, Oulaisissa YEKin tk-palvelut suorittanut nuori lääkäri

Kokemuksia Kannuksen terkasta

Morjens! Olen Mikko, 29 v kaveri Nivalasta. Opiskelin Oulun lääkiksessä ja valmistuin keväällä -21. Valmistumisen jälkeen aloitin heti tekemään YEK-palveluita Lestijokilaaksojen terveyskeskuksissa (Kannus, Toholampi ja Lestijärvi). Aloitin yleislääketieteeseen erikoistumisen -22. Tällä hetkellä asun Ylivieskassa 40 km päässä Toholammista ja Kannuksesta yhdessä kihlattuni, pienen tyttövauvan ja Fanni-koiran kanssa. Koko ikäni olen pelannut jalkapalloa, mutta nyt pelaaminen on ollut tauolla. Lisäksi tykkään lukea ja pelata pleikkarilla.

Lääkärinä Kannuksessa

Tällä hetkellä kuljen näiden kolmen eri terveyskeskusten välillä. Pidän kaikissa paikoissa normaalia vastaanottoa ja lisäksi äitiys- ja lastenneuvolaa sekä koulu- ja opiskeluterveydenhuoltoa. Kaikkien näiden kolmen kunnan yhteinen päivystys toimii Kannuksessa ja Kannuksessa on myös vuodeosasto. Työnkuvani on siis hyvin monipuolinen ja pääsen hoitamaan ihmisiä hyvin erilaisissa elämän vaiheissa. Ihmisten tulosyyt lääkärille vaihtelevat paljon.

Lestijokilaaksoon päädyin työskentelemään lähinnä siksi, että puolisoni sai töitä Ylivieskasta ja muutimme sinne. Itse en halunnut työskennellä Ylivieskassa tai Nivalassa, koska siellä on niin paljon ystäviä ja sukulaisia. Kannuksessa oli työskennellyt muutama opiskelukaveri ja heiltä olin kuullut positiivista palautetta, joten Kannus tuntui sopivalta paikalta.

Kannuksessa pääsee todella monipuolisesti tutustumaan terveyskeskustyöhön. Röntgen ja laboratoriopalvelut ovat helposti saatavissa ja lisäksi vastaanotolla on ultraäänilaite käytettävissä potilaiden tutkimiseen.

Mukavassa työporukassa lääkäri saa hyvin tukea

Työyhteisö meillä on todella positiivinen ja ammattitaitoinen. Kokeneet hoitajat ja terveydenhoitajat ovat todella suuri apu etenkin nuorelle uraa aloittelevalle lääkärille.

Työyhteisö Kannuksessa on hyvin tiivis ja tätä kuvastaa hyvin se, että lääkäreiden Whatsapp-ryhmässä on edelleen aktiivisina jäseninä lääkäreitä, jotka ovat useampi vuosi sitten siirtyneet sairaalaan töihin suppeammille erikoisaloille.

Talon omana lääkärinä saa ohjausta ja koulutusta

Ohjaustunnit on pyritty järjestämään viikoittain. Nyt syksyllä pitkään seniorina toiminut EL siirtyi eläkkeelle ja uusi erikoislääkäri on aloittamassa hänen tilallaan. YEK-palveluita suorittavalla on oikeus ohjaukseen, joten nyt siirtymävaiheessa ohjaus tapahtuu Perhojokilaakson ohjaavan lääkärin kanssa. Ohjaustunnit on pyritty järjestämään torstaisin ennen Soiten yhteistä viikoittaista koulutusta, jossa eri alojen erikoislääkärit pitävät luentoja ja lisäksi YEKkiläiset ja erikoistuvat pitävät esityksiä. Koulutuksiin osallistumiseen suhtaudutaan hyvin myönteisesti ja koulutuksiin on hyvin päässyt osallistumaan.

Työnkuvaan ja työaikoihin pystyy hyvin vaikuttamaan. Osa lääkäreistä tekee osan päivistä etätyötä ja lisäksi osa tekee neljänä päivänä pidemmän päivän, joten sen jälkeen pystyvät pitämään kolmen päivän vapaat. Lisäksi halutessaan pystyy tekemään neuvolaa ja kouluterveydenhuoltoa.

Kannuksessa on käytössä LifeCare-potilastietojärjestelmä, joka on myös käytössä Kokkolan keskussairaalassa. Tämä helpottaa huomattavasti ESH:n ja PTH:n yhteistoimintaa, koska kaikki tekstit ovat molemmille tahoille näkyvissä.

Mikäli haluaa monipuolisen työnkuvan ja mahdollisuuden vaikuttaa omaan työhön on Kannus todella hyvä valinta.

Lisäksi logistisesti Kannus sijaitsee Oulun ja Kokkolan välisen junaradan varrella, joten kulkeminen on helppoa. Ohjaukseen ja perehdytykseen on pyritty Kannuksessa panostamaan. Yksin vaikeiden potilaiden kanssa ei tarvitse jäädä vaan aina löytyy joku, jolta kysyä. Itsekin olen yrittänyt jatkaa tätä kollegiaalista perinnettä ja aina päivän päätteeksi olen käynyt nuorempien kollegoiden huoneet läpi ja tarvittaessa ollaan käyty potilastapauksia läpi, jotka kuluneelta päivältä ovat jääneet askarruttamaan.

Toivotan lääkärit tervetulleiksi työkaveriksi Kannukseen!

Mikko Alahautala
Soitessa Yleislääketieteeseen erikoistuva lääkäri