fbpx

Kalajoella nuori lääkäri saa hyvän alun uralleen

Olen Lauri Oulasmaa, 6.vuoden opiskelija Oulun yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa.

Olin kesän 2021 töissä Kalajoen terveyskeskuksessa vastaanoton lääkärinä. Työnkuvaani kuului kiireettömien vastaanottoaikojen lisäksi kiireaikoja, päivystystä ja ensiapuaikoja sekä infektiopolilla työskentelyä. Lisäksi tein yhtenä päivänä viikossa lastenneuvolatarkastuksia. Kesän aikana pääsin myös tekemään kutsuntaikäisten ennakkoterveystarkastuksia sekä vuositarkastuksia palveluasumisyksiköissä.

Seniorituki oli aina saatavilla

Kattava perehdytys tapahtui jo ennen varsinaisen työsuhteen alkua lääketieteen opintoihin kuuluvan terveyskeskusharjoittelujakson aikana. Perehdytyksessä pääsin aluksi seuraamaan monipuolisesti erilaisia lääkärinvastaanoton tilanteita, ja pian sainkin jo ottaa vastaan omia potilaita. Uusi potilastietojärjestelmäkin tuli tutuksi nopeasti, kun sitä pääsi itse rauhassa käyttämään, ja kattava paperinen opas oli suurena apuna. Myös sähköinen aakkostettu perehdytysopas oli tärkeä tuki monissa käytännön asioissa. Senioritukea oli aina saatavilla. Joka päivälle oli nimetty yksi seniorilääkäri konsultoimista varten, ja lisäksi muiltakin vanhemmilta kollegoilta sai aina nopeasti apua joko soittamalla tai kasvotusten.

Nuori lääkäri saa kysyä neuvoa

Kalajoen terveyskeskuksessa on mukava ja kannustava työilmapiiri, opiskelijat ja uudet työntekijät otettiin lämpimästi vastaan. Yhteistyö hoitajien ja muun henkilökunnan kanssa oli helppoa ja sujuvaa. Nuori lääkäri sai tämän tästä kysyä neuvoja käytännön asioihin liittyvien ongelmien kanssa, ja muu henkilökunta oli aina ystävällisesti ja kärsivällisesti auttamassa.

Kattava perehdytys ja auttava ilmapiiri ovat korvaamaton apu

Kalajoen terveyskeskuksessa nuori lääkäri saa kattavan perehdytyksen, ja hyvä seniorituki on aina saatavilla. Isona plussana on monipuolinen työnkuva, johon pääsee myös itse vaikuttamaan omien toiveiden mukaan. Oppimismyönteinen ja lämminhenkinen työilmapiiri on korvaamaton apu nuorelle lääkärille. Lisäksi asumis- ja muissa käytännön järjestelyissä saa helposti apua. Kalajoki kaupunkina tarjoaa loistavat mahdollisuudet liikkua ja nauttia kauniista luonnosta sekä monipuolisista vapaa-ajan aktiviteeteista.

Lue lisää Kalajoen terveyskeskuksesta >>

Kun lääkärin työ Kalajoella kiinnostaa, ota yhteyttä! >>

Mieltä kannattaa hoitaa

Lääketieteen kandidaatti Charlotta Kolehmainen tietää, että mielenterveysongelmiin on monenlaista hoitoa tarjolla, ja että apua kannattaa hakea. Parasta palautetta lääkärille on, kun asiakas kertoo tulleensa kuulluksi ja autetuksi.

Jo yläasteella Charlotta Kolehmainen tiesi haluavansa lääkäriksi ja pääsikin lääketieteelliseen heti lukion jälkeen. Viidettä vuotta opiskeleva Kolehmainen työskenteli tänä kesänä Taysin mielialahäiriöpoliklinikalla lääkärin sijaisena. Aiempina kesinä hän on toiminut potilaskuljettajana, sijaistanut kotihoidossa sekä ollut työterveyshuollossa asiakaspalvelutehtävissä.

-Tulin valituksi kakkostoiveeseeni eli psykiatriaan, mikä sitten osoittautuikin onnenpotkuksi, iloitsee Kolehmainen.

Ykköstoiveena oli gastrokirurgia, johon Kolehmainen on tehnyt syventävät opinnot ja jonne hänellä on tekeillä myös väitöskirja.

Asiakastapaamisia ja paperihommia

Taysin mielialahäiriöpoliklinikalla Kolehmainen vastaanottaa päivittäin 2-5 asiakasta ja hoitaa lisäksi asiakaspuheluita.

-Olen tehnyt kesän aikana myös paljon lausuntoja lääkekorvauksia, kuntoutusta tai vaikkapa sairaslomaa varten. Erilaisten paperitöiden määrä on hieman yllättänyt. Lääkärin työ on paljon muutakin kuin lääketiedettä, hän kertoo.

Kahdenkeskisten potilastapaamisten lisäksi työhön kuuluvat moniammatilliset tiimipalaverit, joissa saa myös muiden asiantuntijoiden näkemyksiä eri tilanteisiin.

-Esimerkiksi sosiaalityöntekijän roolista olen oppinut paljon.

Moneen ongelmaan on saatavilla apua, tietää Kolehmainen.
© Paula Pasanen

Tätä varten lääkäriksi

-Kun potilaalle jää olo, että nyt häntä kuunnellaan, nyt häntä autetaan – sellaista palautetta on ollut ilo saada. Silloin tiedän, että juuri tätä varten haluan lääkäriksi, kertoo Kolehmainen.

Aina ei kuitenkaan pysty toimimaan potilaan toivomalla tavalla.

-Tahdonvastaiseen hoitoon lähettäminen on rankkaa, ja hoidon suunnittelussa on oltava realisti ja ymmärrettävä, mitä oikeasti voidaan toteuttaa ja mitä ei.

Ei kenenkään syy

Monet potilaat syyttävät itseään mielenterveysongelmistaan, turhaan.

-Mielenterveyden ongelmat ovat yhtä vähän henkilön oma syy kuin vaikkapa syöpään sairastuminen. Emme itse pysty vaikuttamaan kaikkeen, sairastumiseen voivat vaikuttaa niin monet tekijät.

-Hakekaa apua, kehottaa Kolehmainen. Moneen ongelmaan on saatavilla apua, on terapiaa, erilaisia lääkehoitoja ja monia menetelmiä, hän jatkaa.

Mielenterveydestä puhutaan julkisuudessa enenevässä määrin, ja sitä kautta sairauksiin liittyvää stigmaa tai ennakkoluuloja ollaan hälventämässä.

-Kun asioista puhutaan, niihin tulee puutututtua aiemmin. Ongelmia voidaan ennaltaehkäistä puhumalla ja puuttumalla. Ei tarvitse näytellä, että kaikki on hyvin, ei tarvitse vältellä aihetta, tietää Kolehmainen, ja kertoo itsekin käyneensä terapiassa.

Mieltä kannattaa hoitaa siinä missä korkeaa verenpainettakin.

-Ihmisen fyysistä terveyttä seurataan tarkasti läpi elämän, jo neuvolasta alkaen. Miksi emme pitäisi samalla tavalla huolta myös mielen terveydestä?

Taysin mielialahäiriöpoliklinikalla hoidetaan potilaita, jotka kärsivät ahdistus- tai mielialahäiriöistä tai tarvitsevat traumahoitoa. Myös pakko-oireista ja kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä kärsivät saavat hoitoa mielialahäiriöpoliklinikalla.

Artikkeli ja kuvat Paula Pasanen

Lisätietoja Taysin työmahdollisuuksista antaa Markku Myllylä
Kysy lisää yhteydenottopyynnön kautta


Alkuperäinen julkaisu: Tarinoita Taysista / Blogi: Mieltä kannattaa hoitaa